100 millió kiló mentett élelmiszer került a nélkülözőkhöz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 25. 12:24

4,7 millió kiló lejáratközeli és csomagolási hibás árut mentett meg és adományozott nélkülözőknek 2023 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Megalakulásuk óta így már több mint 100 millió kiló feleslegessé vált élelmiszert gyűjtöttek össze gyártóktól és kereskedőktől, hogy azok a hulladéklerakók helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. Az Egyesület munkája ráadásul nem csak a nehéz sorsú embereknek jelent segítséget, az élelmiszermentéssel a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

Adományelosztás

Negyedével több adomány tavalyhoz képest

248 ezer rászoruló részesült az év első felében azokból az élelmiszercsomagokból, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület feleslegessé vált, forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerekből állított össze. Az Egyesület január óta 4,7 millió kiló adománnyal segítette a nélkülözőket, ami 24 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

„Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett. A boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, kevesebb termékük marad meg a nap végén, ráadásul sokkal inkább megfontolják, hogy a maradékot az élelmiszermentőknek adják vagy az eredeti ár töredékére akciózva, inkább az utolsó pillanatig polcon tartsák. Ilyen körülmények között még nagyobb fegyverténynek érezzük, hogy Élelmiszerbank negyedével növelni tudta az adományait.”

– mondta Nagygyörgy András, az Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

Az Élelmiszerbank egy különleges mérföldkövet is átlépett idén: mára több mint 100 millió kiló élelmiszert mentettek és adományoztak jó célra az országban. Az Egyesület 2005-ben tizenhárom jóbarát önkéntes kezdeményezéseként jött létre, de napjainkra az ország egyik legnagyobb hatású segítő hálózatává nőtte ki magát. A lelkesedés és az önzetlenség változatlan, az élelmiszermentést továbbra is nonprofit alapon, főként önkéntesmunkára és magánemberek pénzadományaira támaszkodva végzik.

Tovább fokozzák a tempót!

Az országban mindenhol erősen emelkedik az egyszülős családoktól érkező segítségkérések száma. A tendencia már három éve elkezdődött, amikor a koronavírus számos édesapát és édesanyát tragikusan korán elszakított a párjuk és a gyermekeik mellől. Az elárvult családok egy része már akkor az Élelmiszerbank támogatásra szorult, míg sokakat az elmúlt másfél év inflációs hullámai sodortak végképp kilátástalan helyzetbe. Az Egyesület rendszeres élelmiszercsomagjai biztonságot és kiszámíthatóságot hoznak az ilyen háztartások életébe, esélyt adnak a megkapaszkodásra.

A növekvő nehézségeket látva, az Egyesület fokozta tempót. Az önkénteseik már 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő frissárukból, amik az Élelmiszerbank központi raktárából kerültek kiosztásra. Az év első felében százezres nagyságrendben adományoztak horpadt csomagolású zöldségkonzerveket, hibás címkéjű instant tésztákat, de lekvárból is mentettek 24 tonnát, gombából 22 tonnát, míg az ünnepek után 90 200 darab csokimikulást gyűjtöttek és osztottak rászoruló gyerekek számára.

A természet is jól jár és a nélkülözők is

Csak kevesen tudják, hogy az élelmiszerpazarlás bolygónk egyik legbrutálisabb környezetkárosító jelensége. Az ENSZ kutatásai szerint a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek felelősek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Ha egy étel a hulladéklerakóban végzi, a lebomlásakor metán szabadul fel, ami 25-ször mérgezőbb hatású a széndioxidnál. Ráadásul a kidobással az élelmiszer előállításába és feldolgozásába fektetett erőforrások is kárba vesznek, mint például a termőföld, az öntözővíz, a csomagolóanyagok, az üzemanyag és az emberi munka. Az Élelmiszerbank önkéntesei ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket gyűjtik, ezzel nemcsak a rászorulókkal tesznek jót, egyúttal a környezetet is óvják.

Kapcsolódó cikkeink