9 nap múlva lejár a nem állami laboratóriumok éves tevékenységének bevallási határideje
Január 31-e a határideje a nem állami laboratóriumok éves tevékenységéről szóló jelentés beküldésének, melyet mind az üzemi-, mind a szolgáltató laboratóriumok kötelesek megküldeni a Nébih részére.

(Fotó: Pixabay)
Az adatszolgáltatást a Nébih oldaláról is letölthető „2. sz. melléklet az éves jelentés adattartalmáról” elnevezésű excel dokumentum segítségével kell megtenni: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-nem-allami-laboratoriumok-bejelentesi-kotelezettsegenek-teljesiteserol. A 2023. évi tevékenységről szóló bevallást 2024. január 31-ig kell beküldenie minden, az élelmiszerláncba résztvevő nem állami – élelmiszer-takarmány-, állategészségügyi-, növény-egészségügyi-, növényvédőszer-maradék- és talajvédelmi vizsgálatokat végző – laboratóriumnak. Az éves jelentésnek többek között tartalmaznia kell az elvégzett vizsgálatok számát és eredményét is.
A jelentést tartalmazó táblázatot az laboreng@nebih.gov.hu e-mail címre kell megküldeni. A tárgymezőben a „labor neve” éves jelentés címnek kell szerepelnie.
Az állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratóriumok esetében kivételt képeznek a mentesítési programok alá vont kórokozók. Az ezekre vonatkozó negatív vizsgálati eredményeket ugyanis az érintettek havi bontásban, minden hónap 15-éig megküldik a Nébih részére. Jelenleg a bevallásra kötelezett laboratóriumok 25%-a küldte be megfelelően az előző évi tevékenységéről szóló táblázatot. A jogszabályban meghatározott kötelezettséget nem teljesítő laboratóriumoktól a Nébih hatósági ellenőrzés keretében kéri be a jelentést.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >8,5 millió pékáru fogyott egy év alatt: helyi pékségek, kézműves ízek, tudatos választások a Kifli.hu-nál
Az elmúlt 12 hónapban a vásárlók több mint 8,5 millió…
Tovább olvasom >