10-15 százalékkal drágulhatnak az idei évjáratú borok
Több és jobb minőségű szőlő termett idén, de az emelkedő költségek és a javuló minőség miatt a szőlő felvásárlási ára is nő. Éppen ezért az idei évjáratú borok jó eséllyel 10-15 százalékkal drágulnak majd – írja csütörtöki számában a Népszabadság.
Az áremelés mértéke borvidékenként, sőt borászatonként is nagyon eltérő lehet – mondta a lapnak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Hozzátette, hogy mindez nem lesz „ellentételezés nélküli”, mert ez az évjárat kiemelkedő, s ahogy fogalmazott: bizonyosan emlékezetes borok kerülnek majd a palackokba. Több lesz a bor is, az október elejei adatok szerint a mostani termésből a tavalyinál 20 százalékkal több bort érlelhetnek a gazdák a pincékben, a termelés meghaladja majd a hárommillió hektolitert. Ebből exportra 700 ezer hektoliter megy el, míg a hazai fogyasztás körülbelül 2,5 millió hektoliter lehet – derül ki a cikkből.
Tornai Tamás szerint a borászatok nem tehetik meg, hogy ne kövessék az alapanyagár növekedését. A jobb nevű pincészetek alighanem könnyebben tudják majd a fogyasztóikkal elfogadtatni a drágulást, a kevésbé ismerteknek komoly küzdelem lesz az értékesítés – vélekedett. A legészrevétlenebb „áremelkedés” a 800-1200 forint közötti kategóriában lehet majd, hiszen e kategóriában a legnagyobb a kereslet, és épp ezért a forgalomnövekedés is, ami alacsony fajlagos költségeket is jelent.
Leginkább az olcsóbb, 3-600 forintos bort ivó árérzékeny közönség veszi majd észre az áremelkedést, már csak azért is, mert korábban ebben a szegmensben volt a legjelentősebb az import, és annak árlenyomó hatása – teszik hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kiemelt cél a hazai borágazat sikere és támogatása
A magyar borászat továbbra is a hazai agrárium egyik legfontosabb…
Tovább olvasom >Nem csak a bor, a tető is lehet fehér: így küzd a felmelegedés ellen ez a borászat
Esztergom fölött bújik meg az a szlovákiai, zömében magyarok lakta kis…
Tovább olvasom >Őszi kirándulás és borkóstoló az Etyek-Budai borvidéken
Az őszi időszak tökéletes lehetőséget nyújt az aktív turizmus kedvelőinek,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >Omnichannel Scale 2024 – Miként maradhatnak versenyképesek a magyar kereskedők?
Mindannyian érezzük, hogy valami nagyon megváltozott a kereskedelemben. A digitális…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >