1 milliárd forintos fejlesztés a Varga Pincészetnél: palackozási csúcstechnológia Badacsonyörsön
A Varga Pincészetnél 2019. november 8-án zárult, két év alatt lezajlott, 1 milliárd forintos beruházás megvalósításához 831 millió forint a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű pályázatból származik. Ennek keretében a pincészet 307,47 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitelhez jutott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackba zárása Badacsonyörsön. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, emellett ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét, valamint a lezárás minőségét. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése. Az új technológia bevezetése létszám-megtakarítást is eredményezett, más területeken viszont emelkedett a létszám, így a dolgozók száma az előző évi 180 fő körül stabilizálódott. A Varga Pincészet badacsonyörsi és feldebrői üzemeiben évente hozzávetőleg 15 millió palack bort termelnek.
„Az elmúlt 2-3 év alatt összesen 3 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre. Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén több éves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló kapacitásainkat bővítette” – nyilatkozta Varga Péter alapító tulajdonos. „Ezzel 2019 végére befejeztük azokat a fejlesztéseket, amelyeket növekvő értékesítésünk tett indokolttá.
„A palackozási kapacitás bővülése talán nem is a legfontosabb eredménye a fejlesztésnek” – folytatja Varga Máté ügyvezető. „Azzal, hogy most már két palackozósorral rendelkezünk, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságunk, az új gépsorral pedig 40 százalékkal úgy termelünk többet, hogy 30 százalékkal kevesebb élőmunkára van szükség. Ezen kívül olyan műszaki automatizálási megoldások jelentek meg nálunk, amelyek a borászatban nemcsak Magyarországon számítanak újdonságnak, hanem akár Európa fejlettebb országaiban is, mivel jelentősen hozzájárulnak termékeink minőségbiztonságának növeléséhez is. Az automatikus ellenőrző gépeket gyártó német világcég pincészetünkben forgatott reklámfilmet legkorszerűbb gépeinek működtetéséről, illetve egy tízperces német nyelvű riportot készítettek édesapámmal a beruházásról. A filmet a napokban mutatták be Európa legnagyobb italipari szakvásárán, a NürnbergMesse-én. Számunkra ez is azt mutatja, hogy jó döntés volt emellett a gyártási technológia mellett letenni a voksunkat.”
Kapcsolódó cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Az Unilever 75 millió euró értékben fektet be Nyírbátorban
Új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >