1 400 munkavállalója után 1 400 őshonos nyárfát ültetett a Diageo Duna-Ipoly Nemzeti Park biodiverzitásának növeléséért

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 05. 25. 08:21

A Magyarországon 1 400 munkatársat foglalkoztató, prémium alkoholos italgyártó- és forgalmazó globális vállalat, a Diageo az Erdőmentő Alapítvánnyal együttműködve 1 400 szürke és fekete nyárfát ültetett Nógrád megyében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

Az 1 400 facsemete elültetéséről – melyre a Dejtár melletti Páskom legelő tanösvény közelében mély, gödörfúrós technológiával került sor – a Diageo és az Erdőmentő Alapítvány közösen gondoskodott. A faültetést a vállalaton belül működő önkéntességgel foglalkozó Segítő kezek és a környezetvédelmi ügyekben aktív Zöld IQ közösség kezdeményezte. Amikor az állomány megnő, évente 3,5 vagon port szűr majd ki a levegőből és élete során annyi szén-dioxidot köt majd meg, amit 875 ezer autó, autóként 1 000 kilométer alatt bocsát ki.

A kiválasztott területen valaha idegenhonos állomány volt, amit a Nemzeti Park korábban átalakított őshonossá, de maradt egy hektár, ahol az újonnan ültetett csemeték elpusztultak.

„Ez a lehetőség óriási segítséget jelentett ezen a területen” – mondta Szekeres Péter, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. „Egyértelmű jelentősége az ültetésnek az őshonos állományok kiterjedésének növekedése, amely hozzájárul a biodiverzitás növekedéséhez és az erdők természetesebbé válásához.” „A fafaj megválasztása az őshonos, valamint a termőhelybe illeszkedő fajok kijelölésével történt meg. Faanyagtermelést nem szolgáló területről van szó, így a fák nagyon sokáig növekedhetnek majd zavartalanul”

– tette hozzá.

„Természetvédelmi területként az erdők és a hozzájuk kapcsolódó élővilág helyzete folyamatosan javul a környéken  Több szempontból is fontosak ezek a kezdeményezések. Egyrészt szemléletet formálnak, hiszen fényükben a társadalom egésze jól láthatja, hogy bárki kiveheti a részét a természet megoltalmazásából. A másik szempont pedig a valós természetvédelmi cél, hiszen jelen esetben is a korábbi ültetvényerdő helyett immár egy teljes, természetszerű élőhely alakul”

– emelte ki Csanádi Viktor, az Erdőmentők Alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetője.

„Nagyon örülünk, hogy ezzel a kezdeményezéssel minden munkatársunkat képviselhettük egy facsemete elültetésével, amit az Erdőmentők Alapítvánnyal közösen és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai segítségével valósítottunk meg”

– tette hozzá Pais Mónika, a Diageo budapesti multifunkcionális kompetencia központjának ügyvezető igazgatója.  „

Kollégáinknak is kiemelkedően fontos, hogy hozzájáruljanak a környezetvédelemhez és a fenntartható fejlődéshez. Több elkötelezett dolgozói csoportunk működik a témában; kollégáink büszkék arra, hogy hozzájárulhatnak környezetünk védelméhez.”

 

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink