Italhűtés 45 másodperc alatt
Az italok hűtésének milyen pénzügyi és környezetvédelmi vonatkozásai vannak! Az Európai Unió kutatási programja által támogatott Rapidcool projekt célja olyan technológia kidolgozása volt, amely lehetővé teszi az italok energiahatékony hűtését az értékesítés helyszínén, így csökkentve a kiskereskedők és a vendéglátósok költségeit és a hűtési folyamat környezeti hatásait. Az eredmény egy alacsony energiafelhasználású berendezés, amellyel a környezeti hőmérsékleten tárolt italok gyorsan lehűthetők.
Európában a különféle üzletekben használt hűtők/fagyasztók évente körülbelül 85 TWh elektromos áramot fogyasztanak, ami több mint 20 millió háztartás áramfogyasztásának felel meg. A Magyarországon az ital-kiskereskedelemben és vendéglátásban használt hűtőberendezések és italautomaták fogyasztása éves szinten gépenként jellemzően több százezer forint.
A Rapidcool által kidolgozott berendezés a szobahőmérsékleten tárolt dobozos vagy üveges italokat legfeljebb 45 másodperc alatt 4 °C hőmérsékletre hűti le. A mérések szerint a berendezés a hagyományos, nyitott hűtőknél több mint 80%-kal, az üvegajtós hűtőknél pedig 54%-kal kevesebb áramot fogyaszt (naponta 200 db félliteres dobozos ital hűtésével számolva). A megoldásnak köszönhetően berendezésenként évente 832 euró takarítható meg a nyitott hűtőkhöz, és 219 euró az üvegajtós hűtőkhöz képest (0,20 euró/kWh árral számolva).
Kelvin Hall, az Enviro-Cool Limited (Egyesült Királyság) alapítója így beszél az új megoldásról: „Az EU által nyújtott támogatás segítségével kifejlesztettük a Rapidcool megoldást, amely kiválóan alkalmas a drága és nagyfogyasztású többpolcos nyitott hűtők és az üvegajtós hűtők kiváltására. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a forradalmian új technológiai megoldással hozzájárulhatunk a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentéséhez. Terveink között szerepel a megoldás további fejlesztése kereskedelmi és otthoni felhasználásra egyaránt.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új séf dolgozik az Arany Kaviár élén
Molnár Bence személyében egy fiatal, kiemelkedően tehetséges, a Bocuse d’Or…
Tovább olvasom >Helyettes államtitkár: stratégiai cél az egészséges étkezés előmozdítása
Stratégiai cél a kormányzat számára az ételminőség, az ételbiztonság és…
Tovább olvasom >Áll a bál a magyarok kedvenc üdülőhelyén
A Kanári-szigeteken – ahová rengeteg magyar turista látogat – egyre…
Tovább olvasom >