Az EP élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az unió élelmiszerbiztonságra vonatkozó kockázatértékelési eljárásának megbízhatóságát, átláthatóságát fokozó és objektivitását biztosító új szabályokat fogadott el, hogy a kedvezőtlen vizsgálati eredménnyel szolgáló jelentések nyilvánosságra hozatalát a jövőben ne lehessen titokban tartani – közölte az uniós parlament.
A 603 szavazattal, 17 ellenében és 27 tartózkodás mellett elfogadott új szabályok közös európai, nyilvános adatbázist hoznak létre a megrendelt tanulmányokról, hogy megakadályozzák a termékeik gyártásához vagy forgalmazásához engedélyt kérő cégeket a rájuk nézve kedvezőtlen tanulmányok visszatartásától.
Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére, továbbá javítják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányításának és tudományos teljesítményének fenntarthatóságát – írták.
Az új szabályozás alapján az EFSA nyilvánosságra hozhatja az engedélyezési kérelemhez kapcsolódó háttéradatokat és információkat, kivéve, ha a kérelmező bizonyítja, hogy ez jelentősen sérti az érdekeit, és ezért az adatok bizalmas kezelését kéri.
Az átláthatóság biztosítása érdekében a kérelmezőknek közzé kell tenniük a termékük biztonsága értékeléséhez szükséges valamennyi információt.
Az új törvény továbbá lehetővé teszi az EFSA számára, hogy tanácsot adjon a kérelmezőknek az engedélykérelmek helyes benyújtásához, és ezáltal megbízhatóbbá és gyorsabbá tegye a folyamatot.
Az új szabály az Európai Unió hivatalos lapjában való közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, ezt követően 18 hónappal kell alkalmazni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatára van szükség
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >