Zuhanó termelői árak a mezőgazdaságban
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 májusában 21,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 28,9, az élő állatok és állati termékeké 4,3 százalékkal esett vissza – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.
Idén májusban a gabonafélék termelői ára a 2008. májusihoz viszonyítva 38,5 százalékkal esett vissza. Az olajnövények termelői ára 4,8, a burgonyáé 13 százalékkal csökkent. Ugyancsak mérséklődött a zöldségfélék termelői ára, 6,3 százalékkal. A jelentősebb súlyú termékek közül a prímőr paradicsom ára 12,1 százalékkal nőtt, a zöldpaprikáé 9,8, a tárolt fejes káposztáé 28,2 százalékkal esett a tavaly májusihoz képest. A gyümölcsök termelői árának 33,1 százalékos csökkenését lényegében a tavalyi étkezési alma 36 százalékos áresése határozza meg; ezen kívül a lényegesen kisebb súllyal rendelkező eper és cseresznye árának csökkenése (13,7 és 14,2 százalék) is szerepet játszott ebben.
A vágóállatok termelői árainak 2,3 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 9,4 és a vágómarha árának 7,9 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 7,2 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árainak 18,6 százalékos mérséklődésén belül az étkezési tyúktojás termelői ára 1,4 százalékkal nőtt; a tejé 25,6 százalékkal visszaesett.
Még nagyobb az agrártermékek árcsökkenése, ha az idei év első öt hónapját hasonlítjuk 2008. január-májusához: az agrártermékek termelőiár-szintje 25,9 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 34,9 százalékos és az élő állatok, állati termékek árainak 4,0 százalékos csökkenéséből adódott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >