Zsír az élen
Idén márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5 százalék volt. Tavaly márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal nőttek. Idén az első három hónapban átlagosan három százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (4,7 százalék) és a cukor (1,8 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj, valamint a sajt (1,6-1,6 százalék) és a sertéshús (1,4 százalék) esetében.
Egy év alatt, 2008. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai 5,2 százalékkal emelkedtek. Jelentősen drágult a sertészsiradék 43,0, a rizs, hántolmányok 23,1, és a sertéshús 15,0 százalékkal. Áresés következett be a sajt (10,8 százalék) és a liszt (5,8 százalék) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,5 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >