Zöldszámon lehet bejelenteni az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 26-tól ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket. A szolgáltatást a húsvéti nagy élelmiszer ellenőrzésekhez kötődően indította el a hatóság.
A NÉBIH nyitott, fogyasztóbarát szemléletének megfelelően az élelmiszerláncot érintő problémák megelőzése érdekében fokozott intézményi és lakossági együttműködésre törekszik. Elsődleges cél, hogy a lakosság ellenőrzött és biztonságos élelmiszerekkel találkozzon a boltok polcain.
Sok fogyasztó nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságot észlel, ezért hozta létre a NÉBIH ingyenes zöldszámát, ahol bárki bejelentést tehet. A lakossági telefonok lehetőséget teremtenek arra, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek gyorsan, célzottabban tudjanak reagálni egy-egy problémára.
Az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságok a 06-80-aNÉBIH, azaz a 06-80/263-244-es, ingyenesen hívható zöldszámon jelenthetőek be. A bejelentéseket hétfőtől-csütörtökig 8:00-tól 16:30-ig, pénteken 8:00-tól 14:00-ig fogadják a Hivatal munkatársai, éjszaka pedig üzenetrögzítő rögzíti a hívásokat. A bejelentéskor meg kell adni például a vásárlás helyét, az üzlet megnevezésével és címével; a vásárlás idejét; az élelmiszer és a gyártó pontos megnevezését; a termék gyártási számát; valamint minőség-megőrzési idejét.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvéti ellenőrzésekhez kapcsolódóan indította el a zöldszám szolgáltatását, amit azonban a szezonális vizsgálatokat követően is lehet majd hívni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >