Zöldségtermesztés a talaj nélküli farmon
Talaj nélküli, fedett farmot hoznak létre az USA-ban, amely például szolgálhat arra, hogy városokban is lehet gazdaságosan haszonnövényeket termelni – írja az agrarszektor.hu. A tervek szerint első lépésként vegyszermentesen állítanának elő zöldségeket és fűszereket.
Olyan farmot épít fel egy cég az amerikai New Jersey államban, amelyen a haszonnövényeket talajmentes rendszerben termesztik majd. Az Aerofarm nevű vállalat egy régi ipartelepen, mintegy 69 ezer négyzetméteren hajtja végre a beruházást, amely az elképzelések szerint az év második felében el is készül.
Fotó: inhabbit.com
Céljuk az, hogy a helyi közösségen túl a térség piacait is elláthassák friss, egészséges élelmiszerrel. Zöldségfélék és fűszerek termesztését tervezik, de a módszer elvileg bármely növény előállítására alkalmas. A gyakorlatban viszont egyes növényeknél – például a paradicsomnál – problémák adódhatnak, mivel túl sok helyet foglalnak el.
A talaj nélküli rendszer lehetővé teheti azt is, hogy a városokban – ahol alig vannak termőtalajok – nagyobb mennyiségű növényt lehessen termelni. Az új megoldás lényege, hogy a növények gyökereit nem a talajba, hanem egy tálcákba helyezett szövetbe eresztik. A tálcák egymás fölött, több sorban helyezkednek el. Újrahasznosított vizet használnak, és mellőzik a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát. Az épületben megfigyelő berendezések szabályozzák majd a szükséges szén-dioxid mennyiséget, továbbá a LED-megvilágítással biztosított fény hullámhosszát és intenzitását is.
E módszernél a növények vízigénye több mint 95 százalékkal kevesebb a hagyományos gazdálkodásénál és hetvenötször többet teremnek – állítja a cég. Emellett kisebb helyen, kevesebb víz és tápanyag felhasználásával, sokkal gyorsabban tudnak fejlődni. Míg a hagyományos gazdálkodásban 30-45 nap alatt csíráznak ki, itt ehhez csak 12-16 napra van szükségük. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >