Zöldségkísérlet az Antarktiszon
Termőföld és napfény használata nélkül, különleges üvegházban termesztenek zöldségeket az Antarktiszon egy kutatóállomáson – írja az agrarszektor.hu. A kutatás célja, hogy a jövőben a Holdon, vagy akár a Marson is lehessen majd egyszer zöldségeket termelni.
Németország antarktiszi kutatóállomásán, a Neumayer Station III-on egy kísérlet részeként termőföld, napfény és peszticidek használata nélkül termesztenek zöldségeket egy csúcstechnológiájú üvegházban – írja a businessinsider.com. A napokban betakarították az első megérett, fogyasztható terméseket a kutatók. A projekt célja, hogy egy távoli jövőben az űrhajósok akár más bolygókon is tudjanak majd termeszteni élelmiszereket.
Az üvegház, amelyben a zöldségeket termesztik azért különleges, mert benne a körülményeket úgy alakítják ki, hogy közben a külső hőmérséklet mínusz 20 fok alatt is lehet. Habár a NASA már termesztett sikeresen zöldséget a Nemzetközi Űrállomáson, a kutatók elmondása szerint az antarktiszi projekt célja, hogy többféle zöldséget tudjanak megtermelni szélsőséges körülmények között is. Így ugyanis egy napon a Holdon, vagy akár a Marson is lehetne majd zöldségeket termeszteni. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
9 százalékkal drágult a tölteni való paprika
A KSH adatai szerint Magyarországon 1,28 ezer hektárról 90,61 ezer…
Tovább olvasom >Minimálisan változott a fürtös paradicsom ára
A WPTC októberi előrevetítése szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >