Zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB és a NAK
Az elmúlt 10 év eredményeit összefoglaló zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kiadvány célja bemutatni a zöldség-gyümölcs termelés fejlődési tendenciáit, a legfontosabb termelési és külkereskedelmi statisztikákat, a jövőbeni versenyesélyeket, valamint fejlődési lehetőségeket és korlátokat.

Minden egyes szakágazat bemutatása meghatározó ágazati szereplők véleményén alapszik
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében elkészült a 2013-2022 közötti időszakot felölelő zöldség-gyümölcs ágazati bulletin. A kiadvány hasznos információkat tartalmaz a termelők, feldolgozók, kereskedők, TÉSZ-ek, háttéripari cégek, valamint a szakpolitikai döntéshozók, tudományos és kutatási szférában dolgozók, illetve az ágazat közvetett szereplői számára.
A cél az volt, hogy egy átfogó kiadvány formájában áttekintsük a zöldség-gyümölcs termelés és a hozzákapcsolódó feldolgozóipar elmúlt tíz évét: az ágazat fejlődési tendenciáit, a legfontosabb termelési és külkereskedelmi statisztikákat, a jövőbeni versenyesélyeket, valamint fejlődési lehetőségeket és korlátokat.
A kiadvány bemutatja az elmúlt évtizedekre jellemző klimatikus változásokat, kitér a legfontosabb hazai zöldség- és gyümölcskultúrák, valamint a gombatermesztés alakulására és piaci tendenciáira, továbbá röviden elemzi a hazai zöldség-gyümölcságazatban működő TÉSZ-ek − mint az ágazat piacra jutásának kulcsfontosságú tényezője helyzetét −, valamint a hazai feldolgozóipar alakulását. Minden egyes szakágazat bemutatása meghatározó ágazati szereplők véleményén alapszik, így törekedtek az ágazati történések leginkább életszerű visszaadására.
E rendhagyónak is nevezhető kiadványt követően a NAK és a FruitVeB minden évben megjelenik ágazati bulletinnel, melyben következetesen az előző év ágazati és piaci folyamatait veszik számba.
Bízunk benne, hogy az ágazat minden szereplője haszonnal forgatja kiadványunkat, és az ebben foglaltak nem csak szakmai feltöltődést, hanem a szakmai és az üzleti döntésekbe is beépíthető ismeretanyagot jelentenek.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar egyetemi együttműködés segítheti a bogyós gyümölcsök termesztését
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Soproni…
Tovább olvasom >Új vámtarifaszám alá kerül két különleges élelmiszeripari termék
2025. június 19-én jelentek meg az Európai Bizottság új végrehajtási…
Tovább olvasom >V4: súlyos károkat okozna az Ukrajnából származó import
A csehországi Mělníkben tanácskoztak a Visegrádi Csoport (V4) agrárkamarái. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >