Zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB és a NAK
Az elmúlt 10 év eredményeit összefoglaló zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kiadvány célja bemutatni a zöldség-gyümölcs termelés fejlődési tendenciáit, a legfontosabb termelési és külkereskedelmi statisztikákat, a jövőbeni versenyesélyeket, valamint fejlődési lehetőségeket és korlátokat.

Minden egyes szakágazat bemutatása meghatározó ágazati szereplők véleményén alapszik
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében elkészült a 2013-2022 közötti időszakot felölelő zöldség-gyümölcs ágazati bulletin. A kiadvány hasznos információkat tartalmaz a termelők, feldolgozók, kereskedők, TÉSZ-ek, háttéripari cégek, valamint a szakpolitikai döntéshozók, tudományos és kutatási szférában dolgozók, illetve az ágazat közvetett szereplői számára.
A cél az volt, hogy egy átfogó kiadvány formájában áttekintsük a zöldség-gyümölcs termelés és a hozzákapcsolódó feldolgozóipar elmúlt tíz évét: az ágazat fejlődési tendenciáit, a legfontosabb termelési és külkereskedelmi statisztikákat, a jövőbeni versenyesélyeket, valamint fejlődési lehetőségeket és korlátokat.
A kiadvány bemutatja az elmúlt évtizedekre jellemző klimatikus változásokat, kitér a legfontosabb hazai zöldség- és gyümölcskultúrák, valamint a gombatermesztés alakulására és piaci tendenciáira, továbbá röviden elemzi a hazai zöldség-gyümölcságazatban működő TÉSZ-ek − mint az ágazat piacra jutásának kulcsfontosságú tényezője helyzetét −, valamint a hazai feldolgozóipar alakulását. Minden egyes szakágazat bemutatása meghatározó ágazati szereplők véleményén alapszik, így törekedtek az ágazati történések leginkább életszerű visszaadására.
E rendhagyónak is nevezhető kiadványt követően a NAK és a FruitVeB minden évben megjelenik ágazati bulletinnel, melyben következetesen az előző év ágazati és piaci folyamatait veszik számba.
Bízunk benne, hogy az ágazat minden szereplője haszonnal forgatja kiadványunkat, és az ebben foglaltak nem csak szakmai feltöltődést, hanem a szakmai és az üzleti döntésekbe is beépíthető ismeretanyagot jelentenek.
Kapcsolódó cikkeink
Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >A termelői piacok nemcsak kiváló minőségű élelmiszert, élményt is kínálnak a vásárlóknak
Több, mint 300 helyi termelői piac működik hazánkban, ahol a…
Tovább olvasom >Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
A vásárók kedvenc FMCG-márkái – YouGov Brand Footprint 2025
Az elemzés alapja a CRP (Consumer Reach Points) mutató, amely…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >