Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette, hogy a bio borászatok mostantól alkoholmentes bort is készíthessenek anélkül, hogy elveszítenék a termék bio minősítését.
Eddig a bio borok vákuumdesztillációval történő alkoholmentesítése nem volt engedélyezett, és az alkoholmentes borok a hagyományos borokkal szemben már nem minősültek bionak.
A döntést Cem Özdemir, Németország mezőgazdasági minisztere is üdvözölte mint az Öko EK rendelet fontos korszerűsítését, kiemelve, hogy ez jelentős piaci előnyt jelenthet a német borászatok számára.
A módosítást Németország kezdeményezte, és több EU-tagállam is támogatta Brüsszelben. Az EU szakértői csoportja az indítványt megvizsgálta, és pozitív értékelést adott, amely alapján a Bizottság elfogadta az új szabályozást.
A döntéssel lényegesen jobb piaci helyzetbe kerülhetnek a bio borászatok, hiszen az alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, miközben az összes borfogyasztás csökkenő tendenciát mutat.
Kapcsolódó cikkeink
Új lendületet kapna az egységes piac: uniós stratégia a kereskedelmi akadályok lebontására
Az Európai Bizottság új stratégiával frissítené fel az egységes piacot:…
Tovább olvasom >Így fékezné meg ez EU a Temut
Az Európai Bizottság új javaslata szerint 2025-től 2 eurós kezelési…
Tovább olvasom >A Vusion Grouppal fejleszti okoskioszkjait a Lekkerland
A REWE csoporthoz tartozó Lekkerland a VusionGrouppal együttműködve digitalizálja a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Itthon csak importban fogy a bio – kitörési pont lehet a közétkeztetés
Bár a bioélelmiszerek hazai kiskereskedelmi forgalma dinamikusan nő, még mindig…
Tovább olvasom >Új lendületet kapna az egységes piac: uniós stratégia a kereskedelmi akadályok lebontására
Az Európai Bizottság új stratégiával frissítené fel az egységes piacot:…
Tovább olvasom >Nem a patikákon múlik – önkéntes árkorlátot kérne a kormány a gyógyszerpiaci szereplőktől
A kormány a nem támogatott gyógyszerek árának letörését tűzte ki…
Tovább olvasom >