Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette, hogy a bio borászatok mostantól alkoholmentes bort is készíthessenek anélkül, hogy elveszítenék a termék bio minősítését.
Eddig a bio borok vákuumdesztillációval történő alkoholmentesítése nem volt engedélyezett, és az alkoholmentes borok a hagyományos borokkal szemben már nem minősültek bionak.
A döntést Cem Özdemir, Németország mezőgazdasági minisztere is üdvözölte mint az Öko EK rendelet fontos korszerűsítését, kiemelve, hogy ez jelentős piaci előnyt jelenthet a német borászatok számára.
A módosítást Németország kezdeményezte, és több EU-tagállam is támogatta Brüsszelben. Az EU szakértői csoportja az indítványt megvizsgálta, és pozitív értékelést adott, amely alapján a Bizottság elfogadta az új szabályozást.
A döntéssel lényegesen jobb piaci helyzetbe kerülhetnek a bio borászatok, hiszen az alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, miközben az összes borfogyasztás csökkenő tendenciát mutat.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >EU irányelv: jövőre megtudhatjuk, mennyit keresnek a kollégáink
A bérek átláthatóságára kidolgozott európai uniós irányelv célkitűzéseit 2026. június…
Tovább olvasom >Hódítanak a Tante Enso közösségi alapokon működő okosboltjai a vidéki Németországban
Németországban a Tante Enso a legnagyobb lefedettséggel bíró okosbolt-üzemeltető a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >