Zöld kötvényt bocsátott ki a KOMETA 99 Zrt.
A hazai sertésfeldolgozó KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében.
A cég első kötvénykibocsátása jelentős befektetői érdeklődést váltott ki, többek között azért is, mert a kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket kíván végrehajtani, a kapacitás megduplázásával számol, amellyel több száz új munkahelyet hoz létre. Célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30%-kal csökkenjen a CO2-kibocsátása – áll a cég közleményében.
Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény kibocsátása során, a felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a KOMETA 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett.
Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta.
A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 12 milliárd forintnyi kötvényforrásból főképp infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak majd.
„Megnövekedett az élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor nem mindegy, hogy az élelmiszer hogyan készül, mennyire terheli meg a környezetet, illetve, hogy milyen minőségű lesz. Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek ára mindenki számára megfizethető” – mondja Giacomo Pedranzini, aki szerint az élelmiszeripar problémáira megoldás lehet, hogy ha a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával megtaláljuk a középutat a modern mezőgazdaság és a biogazdálkodás között.
Kapcsolódó cikkeink
Pékáru végzi leginkább a kukában, tartós élelmiszer és hús legkevésbé
A magyarok döntő többsége tudatos vásárlónak tartja magát, ennek ellenére…
Tovább olvasom >Százhúsz milliárd forintnyi beruházás indul Kaposváron, fejleszt a Kométa
Százhúsz milliárd forint értékben két beruházás kezdődik meg Kaposváron, amelyek…
Tovább olvasom >Megkétszerezi kapacitásait a Kometa 99 Zrt.
Öt éven belül több mint megkétszerezi kapacitásait a kaposvári húsfeldolgozó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >