Zavar az evés – kinek higgyek?
Sokunknál adódhatnak irracionális szorongások a táplálkozással kapcsolatban.
Rengeteg információval találkozunk nap mint nap: tudományos igényű kutatások cáfolják egymás állításait, a bulvár- és közösségi média pedig cenzúrázatlanul, leegyszerűsítve, ellenőrizetlen információk alapján állít elő elméleteket bizonyos rettegett méreganyagokról, vagy a hőn áhított „tiszta” ételekről – sokszor termékeladási célzattal – olvastuk a mipszi.hu cikkében.
A dietetika alapvetéseit tanulmányozva tökéletes képet nyerhetünk élettanunk természetéről vagy a táplálkozási ismeretekről. A szakirodalomba betekintve viszont eltévedhetünk az egymásnak ellentmondó teóriák és javaslatok zűrzavarában.
A káosz egyik lehetséges oka, hogy az elhízás járványszerű terjedése és a szinte vallásként hódító egészségmánia kettős elvárást állít a táplálkozástudomány elé: fékezni kell az elhízás mértékét, ugyanakkor a megelőzésre is várunk útmutatást. A nyomás annál nagyobb, minél sikertelenebb a problémák orvoslása. A jelenlegi állás szerint az elhízottak száma rohamosan nő már a harmadik világ országaiban is, de a legelterjedtebb evészavarok, az anorexia és bulimia nervosa mellett egyre hangsúlyosabb az egyéb „diétás mellékvágányok” jelenléte is. .
A hivatalos dietetikus szövetségek bizonyítékalapú – és divatirányzatoktól mentes – javaslatokat kínálnak. (A teljes cikk eléréséért ide kattintson)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >