Zamatos indulás: Elrajtolt a 2025-ös magyar dinnyeszezon

Szerző: STA Dátum: 2025. 07. 03. 09:15

Bár a hűvös tavasz néhány héttel eltolta a hazai dinnyeszezon kezdetét, a magyar termelők idén is ízletes, kiváló minőségű görög- és sárgadinnyével készülnek – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös sajtótájékoztatóján. Az első hazai dinnyék már elérhetőek a boltokban, július közepétől pedig várhatóan bőséges kínálatra számíthatunk országszerte.

(Fotó: Pixabay)

Az elmúlt években a magyar dinnyeágazat látványos technológiai fejlődésen ment keresztül. A hagyományos, kevésbé ellenálló fajtákat fokozatosan felváltották az oltott és hibrid változatok, melyek nemcsak ellenállóbbak, de jobb termésbiztonságot és magasabb minőséget is biztosítanak. Ennek köszönhetően a hazai dinnye egyre jobban felzárkózik a nemzetközi trendekhez. A fejlesztések eredményeként, bár ma már fele akkora területen termelünk, mint egy évtizede, a hozam alig csökkent, sőt: a minőség javult. A fóliasátras termesztés lehetővé teszi a korábbi szezonkezdetet is – igaz, az idei évben az időjárás közbeszólt.

Ízvilágban verhetetlen a magyar dinnye

A hazai dinnye íze összehasonlíthatatlan a déli országokból származó importtermékekkel. A nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozás hazánkban kedvez a cukor- és savtartalom kiegyensúlyozottságának, így az ízélmény teljesebb. A magyar vásárlók ezt meg is hálálják: az átlagos éves fogyasztás 10-12 kilogramm/fő, és meleg nyarakon ez az érték még magasabb lehet.

Változó igények – új válaszok

A fogyasztói szokások változása hatással van a kínálatra is. Egyre népszerűbbek a kisebb, 4–6 kg-os görögdinnyék és a magszegény fajták. Ugyanakkor a klasszikus sötét csíkos típus is keresett, főként az áruházláncok kínálatában. A sárgadinnyék közül továbbra is a Kantalup és Gália fajták viszik a prímet, főként Bács-Kiskun vármegyéből.

Terjeszkedés itthon és külföldön

A görögdinnye termőterülete 2022 óta mintegy 1100 hektárral nőtt, jelenleg 3700 hektáron foglalkoznak vele. Szabolcs és Békés vármegyék adják a termőterület gerincét. A sárgadinnye esetében is nőtt a termőterület, idén már elérte az 500 hektárt – ez 15%-os bővülést jelent. A termelők hektáronként 50 tonnás hozamra számítanak, így mintegy 175 ezer tonna görögdinnye kerülhet piacra. Mivel a hazai fogyasztás 110 ezer tonna körül mozog, a fennmaradó mennyiség exportpiacra kerülhet – főként Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és Németországba.

Erősödő export – újra versenyképes a magyar dinnye

Az export újra növekedésnek indult: 2024-ben már 46 ezer tonna magyar görögdinnyét szállítottunk külföldre. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a mediterrán országokban egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás, így az onnan érkező dinnye drágább és kevésbé megbízható minőségű. A magyar dinnye tehát jó eséllyel veheti fel a versenyt, különösen akkor, ha a termelők továbbra is alkalmazkodnak a kereslethez és megfelelő minőségű, homogén árut kínálnak.

Szervezettség a siker kulcsa

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete már 2018 óta együtt dolgozik a hazai dinnye versenyképességének javításán. Ennek eredményeként egyre szorosabb az együttműködés a termelők és a kereskedelmi láncok között, ami a minőség és az egységesség szempontjából is döntő. A szakértők hangsúlyozzák: a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen a termelők szerveződése, különösen az exportpiacokon való érvényesülés érdekében.

Egészséges, frissítő és hazai

A görögdinnye igazi szupergyümölcs: több mint 90%-a víz, így kiválóan hidratál a nyári melegben. Kalcium-, kálium-, magnézium- és A-vitamin-tartalma is jelentős, sőt, a rendszeres fogyasztás hozzájárulhat a táplálkozási minőség javításához – különösen gyermekeknél. Ha magyar dinnyét választunk, nemcsak zamatos és egészséges gyümölcshöz jutunk, hanem hazai termelőket, családokat is támogatunk. Idén nyáron is érdemes hazait venni – a minőségben biztosan nem csalódunk.

NAK

Kapcsolódó cikkeink