Whiskeyminőség-ellenőrző kacsák
A tennessee-i kacsák néhány szerencsés példánya amellett, hogy a Jack Daniels lepárló környékét nevezheti otthonának, Jack bácsi whiskey-jének legfőbb alapanyagaiból is nap mint nap kedvére falatozhat.
A szokatlan történet 80 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az állam területén található The Peabody Memphis nevű hotel igazgatója eldöntötte, hogy megvicceli vendégeit. A tréfás kedvű direktor hatalmas felbolydulást remélve, a fogadó előterébe terelt néhány kacsát, akik a várakozásokkal ellentétben meglepően pozitív fogadtatásban részesültek.
Azóta a hotel „nagyköveteiként” számon tartott vadkacsák Tennessee híres lepárló üzeménél is tanyát vertek, így kisvártatva a legendás ital minőségellenőreivé váltak. A jelenlegi whiskey mester, Jeff Arnett egyáltalán nem csodálkozik, hogy a lepárlóüzem mindennapjaihoz már hosszú évtizedek óta a kacsák is hozzátartoznak, hiszen a főzde területe valóságos kacsamennyország, ahol tilos a vadászat és az ellátás is kifogástalan.
Ők a világ legjobban gondozott, legszerencsésebb kacsái. Ugyanazt a gabonát és forrásvizet adjuk nekik, amelyből a whiskey-nk készül – mondta Arnett. – Márpedig ha a learatott gabona nem elég jó a kacsáknak, akkor nem elég jó a Jack Daniel’s-hez sem. – A szerencsés szárnyasok segítenek nap mint nap az üzem területére érkező teherautókról lepotyogó rozs-, árpa- és kukoricaszemek feltakarításában, és az idők során a cég kabalájává váltak. Ezért alakult ki az a hagyomány is, hogy amikor a hivatalos főzőmesterek elérik az egyéves évfordulójukat, egyfajta szimbólumként egy fa kacsaszobrot kapnak ajándékba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >