VM: több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság
Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.
Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül. A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot – ismertette a tárca.
Az AKI adata szerint Magyarországon egy agrárgazdaságban foglalkoztatott ember a 27 uniós ország átlagánál 53 százalékkal nagyobb területen gazdálkodik, csak az Egyesült Királyság, Dánia és Franciaország rendelkezik ennél kedvezőbb adatokkal. Tavaly 15 ezerrel nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma.
A közlemény több területet is említ, ahol a magyar gazdaság kiemelkedően teljesít. Az összesítés szerint Magyarország a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre. A szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista hetedik helyét foglalja el az ország, az előállított vetőmag mennyisége megközelíti a 270 ezer tonnát.
A kukorica és mustármag vetőmagját Európán belül Magyarországon termesztették a második legnagyobb területen 2011-ben.
Az évi több mint egymillió tonnás napraforgómag-termeléssel Magyarország a nyolcadik helyen szerepel a világrangsorban, a magyar kivitel pedig az elmúlt három évben 8-19 százalékos részarányt képviselt a világ kereskedelmében – ismertette a VM. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Neubauer Katalin: az árrésstop és a plázastop nem a kiskereskedelem érdekeit szolgálja
A kormány meghosszabbította az árrésstopot és szigorította a plázastop szabályait,…
Tovább olvasom >Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Elkötelezett a kormány a hazai feldolgozóüzemek támogatása mellett
Újabb támogatói döntések születettek az élelmiszeriparban: a feldolgozó üzemek komplex…
Tovább olvasom >