VM: egységes lesz az élelmiszerek dátumjelölése
Kötelezően érvénybe lép január 1-jétől az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszergyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki közleményében.
A változtatás célja, hogy az EU többi 26 tagállamában már használt jelölés Magyarországon is meghonosodjon, ezzel egységes, átlátható rendszer jöjjön létre az egész unióban.
A magyar fogyasztók eddig kétféle dátumjelölési móddal találkozhattak az üzletekben. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) az élelmiszerek csomagolásán már eddig is gyakran látható volt a nap/hónap/év sorrend. Ez utóbbit kell majd a jövő év januárjától kötelezően használni.
A közlemény emlékeztet, hogy a gyártók és a fogyasztók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egyéves átmeneti időszak állt rendelkezésre. Ez idő alatt mindkét sorrend szerinti jelölés alkalmazható volt.
Az élelmiszerek jelöléséről szóló VM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember), vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11), vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.
Az átmeneti időszak alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan tájékoztatta a fogyasztókat az új jelölési előírásokról, és ezt a jövőben is prioritásként kezeli – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >