Vízzel az egészségért a Víz Világnapján
Azt, hogy víz nélkül nincs élet, már nagyon korán megtanuljuk. A víz életünkben betöltött szerepének tudatosítása és természetes vizeink védelmének biztosítása kiemelten fontos feladat. Az ENSZ éppen ezért nyilvánította 1994-ben a Víz világnapjává március 22-őt. „Az emberi szervezet működésének és egészségünk megőrzésének is alapfeltétele a víz és a vízfogyasztás. Köztudott, hogy a legegészségesebb és legideálisabb ital a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül és bármikor, a szervezet igényeinek megfelelően korlátlan mennyiségben fogyasztható. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a folyadékfogyasztásunk legnagyobb hányadát is tiszta víz tegye ki” – hívja fel a figyelmet a Víz világnapjának kapcsán Rutai Gergely, a SodaStream szakértője.
A víz elektromos és mágneses energiát teremt a test minden sejtjében – megadja a szükséges erőforrásokat az élethez. A víz látja el az agyat a megfelelő teljesítményhez – legfőképp a gondolkodáshoz – szükséges energiával. Tehát a folyamatos folyadék utánpótlással fokozható az agyi kapacitás. A víz létfontosságú a szervezetnek, hogy fenntartsa hűtési- (izzadás) és melegítési „rendszereit”. Az emberi testben nincs elraktározott víz, amihez nyúlhatna dehidratáció esetén. Ezért szükséges, hogy egész nap pótoljuk a folyadékot!
A vízhiány okozta dehidratáció sok betegség állapotát ronthatja, továbbá hozzájárul a mérgező anyagok lerakódásához a szervezetünkben. Azonban, ha elegendő vizet fogyasztunk, megelőzhetjük ezeket a folyamatokat. A vízhiányt sokan éhségérzetnek érzik, mellyel megnöveli a nassolások számát. Az elegendő vízivással azonban lehetővé tesszük, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a szomjúságérzetet és az éhségérzetet.
A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást, ahogy a vitaminokét is. A víz megemeli a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét a tüdőben, valamint amikor a víz megközelíti a sejtet, akkor oxigént szállít számára, majd elszállítja a visszamaradt gázokat a tüdőhöz kilégzésre. Mindez hozzájárul a könnyed légzéshez. A megfelelő vízfogyasztás számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, köztük a szívrohamét és az agyvérzését is. A víz segíthet megelőzni a memória romlását idős korban, és csökkenthető vele az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A víz segíthet megakadályozni a zöldhályog kialakulását, emellett fényt és ragyogást ad a szemeknek. A víz jótékony hatása a terhesség alatt is érzékelhető, hiszen megfelelő utánpótlása csökkentheti a reggeli rosszullétek számát.
Az elegendő vízfogyasztás növeli a munkavégző és a koncentrációs képességet, valamint semmilyen káros mellékhatása nincs. Csökkenti továbbá a kimerültségérzést és lendületet ad. A vízfogyasztás simábbá teszi a bőrt és csökkenti az öregedés látható jeleit. A víz járul hozzá a legnagyobb mértékben a szervezet megtisztulásához, méregtelenítéséhez.
„Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét” – összegez a SodaStream, a modern szódagépeket gyártó márka szakértője.
Kapcsolódó cikkeink
Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás
A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat,…
Tovább olvasom >Az Auchan minden munkatársának ingyenes egészségügyi szűrést biztosít
Az Auchan Magyarország kiemelt figyelmet fordít munkatársai egészségmegőrzésére és jóközérzetének…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >