VIMOSZ: a tavalyinál jobbak voltak a turisztikai cégek várakozásai szeptemberben
A turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbinál jobbak voltak szeptemberben – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel.

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások
A Turizmus Konjunktúra Index (tki) szeptemberben mínusz 3 ponton állt, ami 4 ponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A mutató 3 ponttal csökkent szeptemberben az augusztusi növekedés után, és azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik. Mindhárom – vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, egyéb – alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban.
A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását, és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.
Az MTI-nek küldött legfrissebb elemzésben kiemelik: a régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, a többi régió vállalkozásai stagnálásközeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek. A turisztikai cégek 52 százaléka a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
A foglalkoztatotti létszám alakulását jelző index az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest mínusz 2 ponton áll, mely azt mutatja, hogy kissé csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 8 ponttal csökkent az index értéke. Az egyes alszektorok erősen eltérnek: a mutató a vendéglátásban a legalacsonyabb (mínusz 10 pont), míg a szálláshely-szolgáltatás alszektorban a legmagasabb (plusz 8). A következő három hónapra vonatkozóan plusz 2 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek enyhén növelik állományukat, ugyanakkor a helyzet az előző hónaphoz képest is javult kissé.
A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 17 százaléka növekedést, 27 százaléka stagnálást, és 56 százaléka visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 18 százalék vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 52 százalék stagnálást, 30 százalék visszaesést vetít előre.
Az elemzés szerint a vállalkozások átlagos üzleti helyzete az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest stagnáló, 0 ponton állt szeptemberben, ugyanakkor 3 pontos javulást mértek augusztushoz, és 10 pontos emelkedést júliushoz képest.
Szeptemberben a turisztikai cégek alig 9 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 89 százalékuk nem változtat az árakon, csökkentést pedig 2 százalékuk jelzett. A turisztikai cégek 32 százaléka gondolkodik a következő egy évben fejlesztésben, ez kissé alacsonyabb arány, mint az 1 hónappal ezelőtt mért 36 százalék – közölte a VIMOSZ.
Kapcsolódó cikkeink
Eurostat: valamelyest visszaesett az uniós turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2025 elején
Az uniós turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák becsült száma az év…
Tovább olvasom >Új reneszánszát éli a vízitúrázás Magyarországon
Hosszú időn át háttérbe szorult, ám a kormány támogatásával mára…
Tovább olvasom >NGM: a SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak
A SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak, áprilisban 14 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Továbbra is a határon: májusban is lassult a feldolgozóipari növekedés
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) 2025 májusában épphogy a bővülési…
Tovább olvasom >Hatással leszel a világra – munkáltatói márkakampányt indított a CETIN Hungary
A kampány középpontjában álló rövid videó azt mutatja be, milyen…
Tovább olvasom >