Bajban a világ legjobb bortermelő vidékei
Utoljára 1961-ben termeltek annyira kevés bort a világon, mint idén, 2017-ben – közli a párizsi székhelyű, a borászat technológiai kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szövetség, az Organization of Vine and Wine (OIV) jelentését az origo. A visszaesés elsősorban a rossz időjárási körülményekre vezethető vissza, de a baj nagyságát jelzi, hogy a világ legjobb bortermő vidékein is évekre lehet szükség, mire a termelés újra felszálló ágba kerül.
Mintegy 8 százalékkal csökkent az idei év globális bortermelése a tavalyi évhez képest. Az OIV adatai szerint idén világszerte összesen 246,7 millió hektoliter bort állítanak elő a termelők (1 hektoliter 100 liternek felel meg). Utoljára 1961-ben készített ennyit a világ a nedűből.
A legnagyobbak gyengültek meg
Az OIV jelentése rámutat arra, hogy a termelés visszaesése a Nyugat-Európára idén jellemző kedvezőtlen időjárásnak tudható be. Itália, Franciaország és Spanyolország, amelyek nem csak az Európai Unió, hanem
a világ legnagyobb bortermelő országai, rekord alacsony termelési adatokat jelentettek.
Mindhárom államban 40 millió hektoliter alatt maradt az idén készített bor mennyisége, ami átlagosan 20 százalékos visszaesést jelent országonként a tavalyi évhez képest.
Különösen Franciaország szőlőtőkéi sínylették meg az idei évet, leginkább a féltve óvott, világhírű bordeaux-i és champagne-i borvidékeken.
Itt a gazdálkodóknak állami segítségre lesz szükségük a termelés újbóli felfuttatásához, ami a várakozások szerint több év alatt valósulhat csak meg.
Magyarország (2,9 millió hektoliter), Ausztria (2,4) és Románia (5,3) termelése kismértékben növekedett a tavalyi évhez képest. Az Egyesült Államok a világ negyedik legnagyobb termelőjeként 23,3 millió hektolitert készített, ami nem jelentős, 1 százalékos visszaesés a tavalyi év eredményéhez képest.
Tavalyi éves teljesítményével megegyező mértékben készített bort Dél-Afrika (10,8), ahol épp whiskyháború zajlik a fogyasztók kegyeiért. Ausztráliában és Új-Zélandon is jól alakult az idei év az ágazatban, itt növelni is sikerült a készített mennyiséget.
Több éves lendület törhet meg
Az idei év kiábrándító termelési adatai annak veszélyét vetítik előre, hogy ezek hatással lesznek a fogyasztásra is. A 2008-as gazdasági válság után a borfogyasztás globális mértéke csökkent, és csak az utóbbi években indult növekedésnek. Idénre a teljes fogyasztást 240 és 246 millió hektoliter közé várják.
Bár a bor piaci árát az előző években megtermelt készletek és a borok minősége is befolyásolja,
az elemzők az árak emelkedésétől tartanak, ami visszavetheti az utóbbi évek felfutó keresletét.
Az Európai Bizottság előzetes becslése szerint, a betakarított szőlőmennyiség is negatív rekordot ért el idén. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok és a nyári hőhullámok, komoly károkat tettek a bortermelésben használt szőlőfajtákban. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: csak a jövő hét közepén várható csapadék
A még október elején elvetett kalászosok szépen fejlődnek, de a…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: egyre nagyobb szüksége lenne a kalászosoknak a csapadékra
Egyre nagyobb szüksége lenne a kalászosoknak a csapadékra, erre a…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >