Vidék Minősége védjegy készül Veszprém megyében
A Vidék Minősége védjegyrendszer kidolgozása és bevezetése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a vidék és a vidéki termékek megismertetése és elismertetése, a piacon való megjelenés erősítése érdekében – tájékoztatta közleményében a két szervezet csütörtökön az MTI-t.
A közös program keretében a Pannon Egyetem Georgikon Karával is együttműködve 60 település bevonásával olyan minősítési rendszert dolgoznak ki, mely a jövőben a minőség biztosítéka, záloga lehet, továbbá megalkotják a helyi erőforrásokra koncentráló értékesítési rendszer modelljét is – írták.
Hozzátették: a megálmodott védjegyrendszer kidolgozását széles körű vizsgálat, kutatás előzi meg. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület feladata a minősítés teljes feltételrendszerének kialakítása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a 60 településen vizsgálja meg a helyi erőforrásokra építhető állattenyésztési, feldolgozási és értékesítési rendszer kialakíthatóságát, a magyar fajtájú sertések tenyésztésére fókuszálva.
A megállapodás résztvevői szeretnék elérni a Balaton-felvidéki termékek és szolgáltatások összefogott, közös népszerűsítését, Balaton-felvidék társadalmi, gazdasági együttműködéseinek erősítését, a termékek, szolgáltatások megjelenésének, minőségének közvetett fejlesztését, a helyi termékek és szolgáltatások kínálatának, sokféleségének, mennyiségének növelését, valamint a foglalkoztatás és alternatív jövedelemszerzési lehetőségek elősegítését – áll közleményükben.
Célul tűzték ki ezen kívül helyi termék elosztási központok kialakítását, kis és nagyker raktáráruház, illetve bolt, piaci értékesítési terület létrehozását, logisztikai, illetve elosztási rendszer megszervezését, turisztikai kínálat fejlesztését a turisztikai desztináción belül termelt, előállított helyi termelői alapanyagokkal, illetve ezek felhasználásával készült gasztronómiai kínálattal.
A program során erősítenék az együttműködést a helyi vendéglátóegységek, szállodák, falusi turisztikai szolgáltatók vezetőivel a helyi termelők mennyiségi és minőségi, kínálati jellegű formálása érdekében, valamint képzési programot indítanának a helyi alapanyagok felhasználásával készülő ételek összehangolt piaci és gasztronómiai élményként való kínálata érdekében – közölték az együttműködő szervezetek.
Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá Veszprémben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >