Vesztergombi Ferenc kapta idén a Magyar Bor Akadémia Életmű Díját
A szőlő és a bor nemcsak több százezer embernek ad megélhetést, hanem közösséget is épít, kapcsolatokat teremt és hagyományt őriz – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Bor Akadémia Életmű Díjának átadásán, amit idén Vesztergombi Ferenc szekszárdi borász vehetett át.
Nagy István a díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy minden borász munkája egy teremtés is egyben. A bor pedig egy erős szakmai és nemzeti szövetség, amely összeköt bennünket. Továbbá a magyar borászok nem egymás versenytársai, hanem partnerek, és mindig jobb teljesítményre ösztönzik egymást.
A miniszter szerint az összefogásra most is nagy szükség van, hiszen a szőlő és borágazatot számos kihívás éri. Éppen ezért az Agrárminisztérium továbbra is stratégiai szinten foglalkozik a területet érintő támogatásokkal. Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve többféle támogatási lehetőséget is biztosít. A tárca támogatja például a szőlőültetvények korszerűsítését, a beruházásokat, de a promóciót és az innovációt is. Ezekre a célokra az idén 28 millió eurónyi forrás áll rendelkezésre – tette hozzá.
Vesztergombi Ferenc munkásságát, életútját a hagyomány, a felelősség és a minőség jellemzi – méltatta köszöntőjében a borászt is Nagy István. Említést tett arról, hogy Vesztergombi Ferenc a lenézett és „alsó polcos” kadarkát minőségi borként palackozta újra Szekszárdon. Társaival újraélesztette a Szekszárdi Hegyközséget, amelynek tevékenységében is aktív szerepet vállalt. A borász életútja és szakmai munkássága lámpásként mutatja az utat az egész ágazat számára. Személyes elköteleződése volt a letűnőben lévő borfajták megtartása, és oroszlánrészt vállalt a Szekszárdi Bikavér, mint márkanév megmentésében. A borvidéken első családi pinceként töltötte palackba az újra engedélyezett Szekszárdi Bikavért. „A legfontosabb mégis az, hogy Vesztergombi Ferenc biztos lehet a folytatásban: amit felépített, azt van, aki továbbviszi, ahogyan ő is továbbvitte apja és felmenői örökségét” – húzta alá a miniszter.
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >300 millió eurós finanszírozáshoz jutott a horvát Studenac
A horvát Studenac kiskereskedelmi lánc 300 millió eurós finanszírozási csomagot…
Tovább olvasom >