Veszélyes lehet a házi készítésű macskaeledel
Az internetes forrásból származó vagy könyvekből vett macskaeledel-receptek többsége általában nem biztosítja a szükséges tápanyagokat a házi kedvencek számára és akadnak köztük olyanok is, amelyek a macskákra kifejezetten veszélyes hozzávalókat írnak elő – figyelmeztetnek a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) munkatársai, akik elsőként készítettek vizsgálatot a témában.
A Journal of the American Veterinary Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány készítői állatorvosoktól és amatőröktől származó – internetes forrásból vagy könyvekből begyűjtött – 114 olyan receptet elemeztek, amelyet egészséges felnőtt macskáknak szántak.
A receptek 40 százaléka semmilyen etetési útmutatót nem tartalmazott, a többi hiányos vagy zavaros volt ebben a tekintetben – írja a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.
„Mindössze 94 recept szolgált elegendő információval a számítógépes tápanyagelemzéshez és ezek közül egyik sem tartalmazta az összes olyan alapvető tápanyagot, amelyet a Nemzeti Kutatási Tanács javasol a felnőtt macskák számára” – mondta Jennifer Larsen, a tanulmány vezetője.
Bár az állatorvosok által jegyzett receptek ugyanúgy hiányosak voltak, mint a nem állatorvosok által írtak, azért „jobban teljesítettek” az alapvető tápanyagok terén.
A receptek többségében három vagy több alapvető tápanyag koncentrációja nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelyben 19 alapvető tápanyagból nem volt meg a szükséges mennyiség. A kutatók mindössze öt olyan receptet találtak – mindegyiket állatorvos írta -, amelyből csupán egyetlen alapvető tápanyag hiányzott.
A szakemberek szerint az, hogy az ilyen receptek mennyire ártanak a macskáknak az etetési szokásoktól, a diéta időtartamától, az állat egészségi állapotától és a recept hiányosságaitól függ.
A receptek 7 százaléka olyan összetevőt írt elő, például fokhagymát, fokhagymaport, vörös- és póréhagymát, amely kifejezetten mérgező hatással lehet a macskára. A receptek egy része továbbá nyers állati termékeket is ajánlott anélkül, hogy figyelmeztetett volna a bakteriális fertőzés kockázatára. A csontot javasló receptek egy része pedig nem említette a csontok leőrlésének fontosságát a gyomorsérülések elkerülése érdekében.
„A házi készítésű eledelek nem feltétlenül jobbak” – mondta Larsen, hozzátéve, hogy ha a macskatulajdonosok mégis elkötelezik magukat valamilyen diéta mellett, akkor bizonyosodjanak meg arról, hogy az biztonságos és megfelelő a saját állatuk számára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A spanyol fogyasztók szerint javult a saját márkák minősége
Egy friss tanulmány szerint tízből nyolc spanyol fogyasztó úgy látja,…
Tovább olvasom >Európában a határon átnyúló értékesítés 69%-a a piacterekről származik
A 2023/2024-es pénzügyi évben az határokon átnyúló online piac Európában…
Tovább olvasom >Zöld lámpát kaptak a rovaralapú állateledelek a gazdiktól
Egy új tanulmány szerint a macskatulajdonosok 62%-a és a kutyatulajdonosok…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >