Veszélyben a magyar cukoripar? Van mi miatt aggódni
Az Alföldön a cukorrépa termesztők súlyos gondokkal küzdenek a makrophomina nevű gombás betegség miatt. A rendkívül száraz időjárásnak köszönhetően a cukorrépának kiváló körülményeket teremtett a gomba megtelepedéséhez. A tartós aszály és a másodlagos gombafertőzés következtében a cukorrépa rothadásnak indult, és némely területen a termés teljesen tönkrement.
A makrophomina a nyári gyökérrothadás egyik típusa, és amikor megjelenik, komoly termésveszteséget okozhat. A beteg répa hervad, fonnyad, szárad, majd kipusztul, és a gyökerek elhalása a külső részekről halad befelé. A gombás fertőzés az idei és tavalyi száraz időjárásnak köszönhetően terjedt el – írja a Délmagyar.
A termelők próbáltak védekezni a fertőzés ellen gombaölő szerekkel és lombtrágyákkal, de a makrophomina ellenállhatatlannak bizonyult. A betakarítás elengedhetetlen, még ha a termés alkalmatlan is bármilyen felhasználásra. Az öntözésfejlesztés hosszú távon lehet az egyik megoldás a probléma kezelésére, de egyelőre a termelőknek nehéz helyzetben kell megküzdeniük ezzel a veszélyes gombás betegséggel.
Kapcsolódó cikkeink
Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Túl sok cukrot esznek a legkisebbek
Az ünnepi szezon közeledtével sok gyermek édességfogyasztása jelentősen megnő, ám…
Tovább olvasom >Globális cukorpiaci válság fenyeget: aszály, áradások és exportkorlátozások sújtják a piacot
A világ cukorpiaca jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, mivel Brazíliában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >