Veszélyben a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés
Jó ideje tudni, hogy Magyarország óriási vesztese lehet a klímaváltozásnak, és az elmúlt évek durva aszályai ezt rendre meg is mutatják. Az első áldozatok már meg is vannak: a valaha nagy mennyiségben termelt málna jelentős részben a száraz és forró nyarak miatt szinte teljesen kiszorult a hazai termelésből, de a brutális melegek a kajszinak, az almának sem tesznek jót. Ugyanígy a zöldségek közül is jó párat fel lehetne sorolni, aminek nem kedvez ez az új klíma. Szakértők egyetértenek abban, hogy több területen fajta- vagy akár fajváltás lehet a megoldás. Bár a globális piacoknak köszönhetően hiányra nem kell készülni, az még kérdéses, hogy milyen áron lesznek elérhetők idehaza a magyarok kedvenc gyümölcsei és zöldségei. A kilátások nem túl biztatóak.

Magyarország a klímaváltozás egyik nagy vesztese
Aszályok és hőség: A klímaváltozás súlyos hatásai
Az elmúlt években Magyarországon is egyre gyakrabban és intenzívebben tapasztalhatóak a hosszú és forró nyarak, amelyek komoly kihívásokat jelentenek a mezőgazdaság számára. Az aszályos időszakok miatt a talajnedvesség drasztikusan csökken, ami jelentős mértékben csökkenti a terméshozamot. Ennek következtében a gyümölcsfák és zöldségnövények nem képesek megfelelően fejlődni, mivel a gyökereik nem jutnak elegendő vízhez. Ez nemcsak a termés mennyiségét, hanem annak minőségét is negatívan befolyásolja, így a gazdák gyakran kénytelenek kisebb és kevésbé piacképes terményeket betakarítani.
A fajtaszerkezet-váltás szükségessége
Dr. Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint nem vagyunk könnyű helyzetben: egyértelműen fajtaszerkezet-váltásra van szükség, agrártechnológiai felfogásváltásra.
„És amit be tudunk zárni – ilyen az üvegházi termesztés, illetve az állattenyésztés bizonyos része –, azt be kell zárnunk, el kell választanunk az időjárástól”
– nyomatékosította Hollósi a Pénzcentrumnak nyilatkozva. A növénytermesztés időjárástól való elválasztása azonban drasztikus lépésnek hangzik, és nem egyszerűen, de még inkább nem olcsón megvalósítható eljárás.
A zöldség- és gyümölcstermesztés kihívásai
Varga István, a FruitVeB szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó alelnöke szerint a kedvezőtlen időjárási hatások mérsékelhetők talajművelési módszerváltással – például kevesebb szántással és a talaj kisebb mértékű bolygatásával –, technológiai változtatásokkal, öntözéssel és alaposan átgondolt termesztési tervvel. Júliusban és augusztusban már most is szinte lehetetlen Magyarországon karfiolt és brokkolit termeszteni. A 70-80 napos érési idejű zöldségek esetében a termelők tudatosan terveznek, és nem a legforróbb időszakra időzítik a termesztést. Azonban a 120-150 napos érési idejű zöldségeknél, mint a vöröshagyma és a paprikafélék, ez már nehezebb megoldani.
A gyümölcstermesztés helyzete
Az alma- és cseresznyefák különösen érzékenyek a hosszú száraz időszakokra. Az aszály nemcsak a termés mennyiségét, hanem annak minőségét is rontja. Takács Ferenc, a FruitVeB gyümölcstermesztésért felelős alelnöke szerint az almák esetében azokban az ültetvényekben, ahol nem tudnak megfelelően öntözni és árnyékolni, biztos a gyümölcsök méretének csökkenése, és a gyümölcsök felületének napégése is jelentős károkat okoz. A szőlőtermesztőknek egyensúlyt kell találniuk a vízellátásban, hogy optimalizálják a termés minőségét és mennyiségét.
Intézkedések és megoldások
Az aszály elleni hatékony védekezés és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében több átfogó intézkedésre van szükség. Fontos a vízgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése, az öntözőrendszerek korszerűsítése, valamint a talajmegőrzési és talajvédelmi intézkedések alkalmazása. Az agrárszektorban a diverzifikált növénytermesztési rendszerek és a szárazságtűrő növényfajták alkalmazása hosszú távon növeli a mezőgazdaság ellenállóképességét. A mezőgazdasági termelők és a helyi közösségek oktatása és támogatása szintén elengedhetetlen a jövőre való felkészülés érdekében.
A klímaváltozás elleni küzdelem globális és helyi szinten is széleskörű együttműködést igényel. Az éghajlatváltozás és az aszály elleni hatékony védekezés csak integrált megközelítéssel és széleskörű együttműködéssel valósítható meg. Az agrártermelés fenntarthatóságának biztosítása érdekében sürgős intézkedésekre van szükség, hogy Magyarország ne váljon a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztesévé.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: 2025 az áttörés éve az agráriumban
Az agráriumban 2025 az áttörés és a lehetőségek éve, a…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: további bőséges csapadékra lenne szükség a vegetáció optimális fejlődéséhez
További bőséges csapadékra lenne szükség a vegetáció optimális fejlődéséhez, mivel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >