Versenyképes a magyar csirketenyésztés
Míg csirkehúsból versenyképes a magyar termelés, addig a pulykahúsról ez nem mondható el. A lengyelek félelmetes tempóban jönnek fel. Keleti szomszédunk, Ukrajna is profitálni tudott az unióval kötött társulási megállapodásból, amelynek része az áruk szabadabb áramlása a felek között – olvasható az agrarszektor.hu-n.
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-importja több mint 9 százalékkal 257 ezer tonnára csökkent 2018. január–áprilisban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része Thaiföldről érkezett, összesen 102 ezer tonna. Nőtt továbbá a 2017 szeptembere óta szabadkereskedelmet élvező Ukrajnából a behozatal, méghozzá 127 százalékkal. Brazíliából ellenben – a húsbotrányoknak köszönhetően – 86 ezer tonnára (–45 százalék) csökkent a baromfihús-import ebben az időszakban. A közösség baromfihúsexportja 11 százalékkal 565 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Főként a Fülöp-szigetekre ugrott meg az értékesítés (+213 százalék).
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-importja alig 1 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában. Ezen belül a csirkehús behozatala 9 százalékkal csökkent, míg a pulykahúsé 18 százalékkal emelkedett. Utóbbiból a lengyelek számítanak a leghatékonyabb termelőnek egész Európában. Nem csoda, hogy a teljes baromfihús-import csaknem egynegyede innen érkezett hazánkba. Viszont Magyarország baromfihús-exportja is ötödével bővült, 66 ezer tonnára nőtt 2018. január és április között.
Hogy érzékeltesse a magyar termelés versenyképességét az unióban, az Agrarszektor elkészített egy grafikont az AKI információs rendszere alapján. A képen az egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára látható 2018. 25. hetében. Nálunk olcsóbban csak a lengyelek képesek termelni.
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >