Versenyekre koncentrálnak
Pataki János elnök, Cukrászok IpartestületMit vár az „új” Hoventától?
P. J.: – Új megfogalmazást kap a rendezvény; a kiállítást átvevő Hungexpo ígérete szerint tartalmilag változni fog a Hoventa. Az az új irányzat, amit a cég képvisel – a gasztronómiában például az élő versenyek szponzorálása – figyelemre méltó és dicséretes. Találkoztak a mi kívánságaink és az ő elvárásaik, a több látogatót vonzó programokból pedig mindnyájan profitálunk.
A régi Hoventa láthatóan elfáradt kissé, az újhoz nyilvánvalóan markáns profilt kell találni. Nem kell szolgaian másolni a nagy európai kiállításokat, de a lyoni rendezvény nagyon jó mintát jelenthet – az ilyenekről érdemes lenne a kiállítóknak adaptálniuk a termékek eladási technikáit.
Önök újra nagy versenyt rendeznek…
P. J.: – A tavaszi, közönség előtt zajló junior cukrász vb a Foodapest-UKBA idején sikeres volt, most ugyanilyen formában rendezzük meg az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza címért zajló versenyt. A pillanatnyi teljesítmény alapján ítél a zsűri – ilyen rendszerben hazai megmérettetésben még nem vettek részt kollégáink. Mindez nem öncélú: egyrészt szeretnénk a magyar versenykultúra fordulatszámát emelni, másrészt a részvevők munkáját látva a cukrászok – legyenek akár rutinos középkorúak, akár diákok – kedvet kaphatnak a versenyzéshez, ami ugyancsak a szakma érdekeit szolgálná. Ezeken a versenyeken nem elég a napi átlagot hozni, annál most is többet kell nyújtani innovációban, kreativitásban egyaránt.
Mi motiválhatja a tehetséges fiatalokat, hogy részt vegyenek a versenyen?
P. J.: – El kell jutnunk addig a szintig, hogy az Év Cukrásza versenyt megnyerni valódi rangot jelentsen. Persze maguk a díjak is a részvételre motiválnak: a magas pénzjutalom mellett szeretnénk a győztest külföldi továbbképzésre küldeni. A terveink között szerepel később egy klub kialakítása, amely ezeknek és más versenyeknek a győzteseit gyűjti össze, ők aztán fokozatosan mind nagyobb súlyt szerezhetnek a szakma kreatív megújításában.
Milyen egyéb programot szerveznek még a Hoventa idején?
P. J.: – A szövetség pályázati forrásból hagyományos magyar sütemények (pozsonyi kifli, rigójancsi, mignon, dobostorta) kóstolóját rendezi meg, emellett a dobostorta születésének 125. évfordulóját egy mini Dobos-kiállítással ünnepeljük meg a Vendéglátóipari Múzeummal együttműködésben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >