Vegyszer a biotermékekben
Az uniós élelmiszerbiztonsági ügynökség, az EFSA az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök 1,24 százalékában talált a megengedett határértéknél magasabb növényvédőszer-koncentrációt.
A pármai székhelyű szervezet most tette közzé az EU-tagállamokban 2007-ben vett minták vizsgálatának eredményeit. Összességében javult az eredmény, hiszen a hagyományos gazdálkodással előállított gyümölcs- és zöldségminták közül egy évvel korábban még öt, most azonban alig négy százalék volt a határértéket (Maximum Residue Level, MRL) meghaladók aránya. A különböző terményekben 354-féle vegyszer nyomait mutatták ki.
Az EFSA hangsúlyozza, hogy az MRL túllépése még nem jelent automatikusan egészségügyi kockázatot, a határok ugyanis az esetek többségében jóval a mérgezési szint alatt vannak.
A jelentés szerint a biogazdálkodásból származó minták esetében 1,24 százalékra rúgott a határértéket túllépők aránya. Feltehetően a biofarmok körüli levegőben és talajban előforduló vegyszerek lehettek kis mértékben hatással a bioterményekre, illetve az ökogazdák is használnak növényvédőszereket, csak ezek természetes alapanyagú készítmények, melyek sokkal hamarabb lebomlanak a környezetben, ezért kisebb eséllyel jutnak be a fogyasztók szervezetébe – írhja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >Népszerűek az önkiszolgáló kasszák a német fiatalok körében
A KPMG és EHI Retail Institute új tanulmánya szerint Németországban…
Tovább olvasom >A Balkánon vett sütőipari vállalatot a Grupo Bimbo
A világ legnagyobb sütőipari cége, a mexikói Grupo Bimbo felvásárolta…
Tovább olvasom >