Vegyes év az idei a francia borok számára
A francia bortermelés 2023-ban várhatóan az elmúlt öt év átlagának közelében lesz: a kilátások kedvezőek Champagne-ban és Burgundiában ellentétben a betegség sújtotta Bordeaux-val – közölte a francia mezőgazdasági minisztérium.
A bortermelés Franciaországban az előrejelzések szerint 44-47 millió hektoliter között lesz, ami egy olyan tartomány, amely magában foglalja mind az ötéves 44,5 millió hektoliteres átlagot, mind a 2022-es 46,1 millió hektoliteres termelést – áll a minisztérium kedden jelentésében.
A gyakori zivatarok és a májusi és júniusi meleg időjárás teremtette feltételek miatt lisztharmat alakult ki a bordeaux-i és a délnyugati termőterületeken, ami azt jelenti, hogy a terméshozam-előrejelzések bizonytalanok ezekre a területekre vonatkozóan.
Mivel a szőlőszüret a tavalyi nagyon korai kezdés után várhatóan visszatér a megszokott ritmushoz, a szüreti kilátásokkal kapcsolatban csak a szüret augusztus végi teljes lendülettel beindulásakor kapunk tisztább képet.
A bordeaux-i termelők számára ugyanakkor további nehézségeket okozhatnak a betegség okozta károk.
Visszaeső kereslet
A fiatalok körében immár kevésbé divatos vörösborok iránti csökkenő kereslet arra késztette a kormányt, hogy idén támogatást ajánljon fel a termelőknek.
Eközben a minisztérium szerint a tartós aszály várhatóan csökkenteni fogja a termelést a messze délen fekvő Languedoc-Roussillon régióban.
Máshol azonban kedvező a helyzet, mivel a szőlő növekedését a virágzás idején az ideális időjárás, a nyár elején pedig az esőzés elősegítette, így a legtöbb borvidéken a termelés az ötéves átlag felett vagy annak közelében várható.
A minisztérium szerint a bortermelés Champagne-ban, ahol a fagy és a jégeső idén mérsékelt károkat okozott, és Burgundiában itt-ott előfordult lisztharmat-fertőzés ellenére meghaladta az ötéves átlagot – tette hozzá a minisztérium.
Kapcsolódó cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >A mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >Borpromóciós támogatás segíti a hazai termelők piacra jutását
Hamarosan indul a hazai borok bel- és külföldi népszerűsítését segítő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >