Vegyes év az idei a francia borok számára
A francia bortermelés 2023-ban várhatóan az elmúlt öt év átlagának közelében lesz: a kilátások kedvezőek Champagne-ban és Burgundiában ellentétben a betegség sújtotta Bordeaux-val – közölte a francia mezőgazdasági minisztérium.
A bortermelés Franciaországban az előrejelzések szerint 44-47 millió hektoliter között lesz, ami egy olyan tartomány, amely magában foglalja mind az ötéves 44,5 millió hektoliteres átlagot, mind a 2022-es 46,1 millió hektoliteres termelést – áll a minisztérium kedden jelentésében.
A gyakori zivatarok és a májusi és júniusi meleg időjárás teremtette feltételek miatt lisztharmat alakult ki a bordeaux-i és a délnyugati termőterületeken, ami azt jelenti, hogy a terméshozam-előrejelzések bizonytalanok ezekre a területekre vonatkozóan.
Mivel a szőlőszüret a tavalyi nagyon korai kezdés után várhatóan visszatér a megszokott ritmushoz, a szüreti kilátásokkal kapcsolatban csak a szüret augusztus végi teljes lendülettel beindulásakor kapunk tisztább képet.
A bordeaux-i termelők számára ugyanakkor további nehézségeket okozhatnak a betegség okozta károk.
Visszaeső kereslet
A fiatalok körében immár kevésbé divatos vörösborok iránti csökkenő kereslet arra késztette a kormányt, hogy idén támogatást ajánljon fel a termelőknek.
Eközben a minisztérium szerint a tartós aszály várhatóan csökkenteni fogja a termelést a messze délen fekvő Languedoc-Roussillon régióban.
Máshol azonban kedvező a helyzet, mivel a szőlő növekedését a virágzás idején az ideális időjárás, a nyár elején pedig az esőzés elősegítette, így a legtöbb borvidéken a termelés az ötéves átlag felett vagy annak közelében várható.
A minisztérium szerint a bortermelés Champagne-ban, ahol a fagy és a jégeső idén mérsékelt károkat okozott, és Burgundiában itt-ott előfordult lisztharmat-fertőzés ellenére meghaladta az ötéves átlagot – tette hozzá a minisztérium.
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >