Védjegyet vezettek be a kiváló pálinka minőségének garantálására
A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor – tájékoztatta a Wessling Hungary Kft. csütörtökön az MTI-t.
A pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet – ismertette a cég közleményében.
A pálinkavédjegy rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat.
A védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente (vissza)ellenőrzik. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.
Az első meghirdetéskor 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel. Ebből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártó kötötte meg a védjegyhasználati szerződést, amelynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.
Nagygyörgy László, a Wessling Hungary Kft. elmondta: egy-egy pálinkatétel vizsgálati költsége – összetételtől függően – nettó 23-30 ezer forint. A hologramos matrica darabja pedig nettó 10,8 forintba kerül. A matricák öt évig érvényesek.
A Wessling Hungary Kft. akkreditált, független laboratórium, 1992 óta van jelen a magyar piacon. Tevékenységi területéhez tartozik a környezet-, gyógyszer- és élelmiszeranalitika, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szaktanácsadás.
Tavaly Magyarországon mintegy 1,7 millió hektoliter – 50 fokos alkoholtartalmú italnak megfelelő – pálinka került kereskedelmi forgalomba. A bérfőzéssel előállított gyümölcspárlat mennyisége 2011-ben mintegy 9,5 millió hektoliter, 50 fokos alkoholtartalmú italnak felelt meg – közölte a Pálinka Nemzeti Tanács az MTI-vel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >Új pénzügyi igazgató és ellátási lánc igazgató csatlakozik a HEINEKEN Hungária csapatához
Két kulcsfontosságú területen is új szakember csatlakozott a HEINEKEN Hungária…
Tovább olvasom >