Védjegy a magyar búzára
Pannon búza elnevezéssel védjegyet hozott létre a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), hogy az extra minőségű búzát a termelők megfelelő áron tudják értékesíteni a piacon, elsősorban külföldön.
A védjegyrendszer régóta tervezett létrehozásában a GOSZ, a Gabonaszövetség, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács, valamint a Corvinus Egyetem működött közre. A védjegyet használók Vancsura József GOSZ-elnök szerint az átlagárnál 10-20 százalékkal drágábban tudják majd értékesíteni terméküket.
A "pannon búza" nevet védjegy tulajdonosai a GOSZ, a Gabonaszövetség és a Vetőmag Terméktanács. A védjegy bejegyeztetése mintegy félmillió forintba került.
Vancsura József szerint már az idén is lesz néhány százezer tonna pannon minőségű és védjeggyel ellátott búza a piacon. A termelőknek, akik majd a pannon búza termelésével kívánnak foglalkozni, ez a tevékenység a korábbinál biztosabb piaci pozíciót és nagyobb bevételt jelent majd.
A gazdáknak egyszeri, 200-250 ezer forintnyi regisztrációs díjat kell befizetniük, hogy a szakértők megvizsgálják és minősítsék a szigorú előírások alapján egy-egy termelő árumintáját. Ezt követően tagként regisztrálják a gazdálkodót a rendszerben. A minősítést minden évben megismétlik.
A védjegy tulajdonosok döntése alapján azok a termelők, akik 2009. augusztus 20-a előtt jelentkeznek a Pannon Búza Védjegy rendszerbe, az első évben mentességet élveznek a pályázati díj és a védjegyhasználati díj kötelezettsége alól. A kedvezmény a 2009/10-es szezonra jelentkezőkre is érvényes – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >Új pénzügyi igazgató és ellátási lánc igazgató csatlakozik a HEINEKEN Hungária csapatához
Két kulcsfontosságú területen is új szakember csatlakozott a HEINEKEN Hungária…
Tovább olvasom >