Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az Európai Bizottság: a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának részeként javasolt rendeletmódosítás egyértelmű szabályokat vezetne be a húskészítmények elnevezésének védelmére. A kezdeményezést a Farm Europe és az EAT Europe szervezetek is üdvözölték, kiemelve: ideje, hogy a „burger”, „kolbász” és „steak” jellegű megnevezések ne használhassanak félrevezető módon növényi alapú vagy imitációs termékekre – írja az Agrárszektor.
A két szervezet szerint a javaslat fontos előrelépés a fogyasztók védelmében, az élelmiszerlánc átláthatóságában és az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók munkájának elismerésében. A cél, hogy az elnevezések pontosan tükrözzék a termék valódi összetételét és eredetét – hasonlóan a tejágazatban már érvényben lévő szigorúbb szabályozásokhoz.
A „Words Matter” (A szavak számítanak) kampány is régóta hangsúlyozza: egyre sürgetőbb olyan jogi keretek bevezetése, amelyek segítik a fogyasztókat abban, hogy világosan meg tudják különböztetni az állati eredetű termékeket a növényi vagy laboratóriumban előállított alternatíváktól. Ezek az utánzatok gyakran erősen feldolgozottak, és eltérő tápértékprofilt mutatnak – emiatt félrevezető marketingjük torzíthatja a piacot és veszélyeztetheti a tudatos vásárlói döntéshozatalt.
Az Európai Bizottság javaslata tehát nemcsak az elnevezések tisztázását célozza, hanem egyben elősegíti a belső piacon belüli transzparenciát, különös tekintettel az élelmiszerek összetételére és tápanyagtartalmára. Ez különösen fontos lehet azoknak a fogyasztóknak, akik a húskészítmények hagyományos táplálkozási értékei alapján hozzák meg vásárlási döntéseiket.
A téma aktualitását tovább növeli az EAT Europe közelgő tanulmánya, amely az élelmiszer-fenntarthatóság kérdéseit elemzi. A jelentést 2025. október 14-én mutatják be az Európai Parlamentben, a Herranz Garcia EP-képviselő által szervezett rendezvényen. A bemutatón részt vesz Várhelyi Oliver, az Európai Unió egészségügyi és állatjóléti biztosa is.
Kapcsolódó cikkeink
Új adónem bevezetését javasolja az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság a közelmúltban javaslatot tett az Európai Unió…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar mezőgazdaság 21. századi újjászületése a munkánk
A magyar mezőgazdaság 21. századi újjászületése látható Mélykúton, ez a…
Tovább olvasom >Európai Bizottság: még mindig sok az illegális termék a Temun
Az Európai Bizottság által folytatott vizsgálat előzetes eredménye szerint a…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >Forró augusztusban bíznak a sörgyártók
A tavalyi közel három százalékos növekedést követően az idei első…
Tovább olvasom >Gulyás Gergely: kiterjeszti a kormány a kistelepülési élelmiszerüzletek támogatási programját
Kiterjeszti a kormány az 5000 fő alatti településeken indult élelmiszerüzlet-támogatási…
Tovább olvasom >