Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az Európai Bizottság: a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának részeként javasolt rendeletmódosítás egyértelmű szabályokat vezetne be a húskészítmények elnevezésének védelmére. A kezdeményezést a Farm Europe és az EAT Europe szervezetek is üdvözölték, kiemelve: ideje, hogy a „burger”, „kolbász” és „steak” jellegű megnevezések ne használhassanak félrevezető módon növényi alapú vagy imitációs termékekre – írja az Agrárszektor.
A két szervezet szerint a javaslat fontos előrelépés a fogyasztók védelmében, az élelmiszerlánc átláthatóságában és az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók munkájának elismerésében. A cél, hogy az elnevezések pontosan tükrözzék a termék valódi összetételét és eredetét – hasonlóan a tejágazatban már érvényben lévő szigorúbb szabályozásokhoz.
A „Words Matter” (A szavak számítanak) kampány is régóta hangsúlyozza: egyre sürgetőbb olyan jogi keretek bevezetése, amelyek segítik a fogyasztókat abban, hogy világosan meg tudják különböztetni az állati eredetű termékeket a növényi vagy laboratóriumban előállított alternatíváktól. Ezek az utánzatok gyakran erősen feldolgozottak, és eltérő tápértékprofilt mutatnak – emiatt félrevezető marketingjük torzíthatja a piacot és veszélyeztetheti a tudatos vásárlói döntéshozatalt.
Az Európai Bizottság javaslata tehát nemcsak az elnevezések tisztázását célozza, hanem egyben elősegíti a belső piacon belüli transzparenciát, különös tekintettel az élelmiszerek összetételére és tápanyagtartalmára. Ez különösen fontos lehet azoknak a fogyasztóknak, akik a húskészítmények hagyományos táplálkozási értékei alapján hozzák meg vásárlási döntéseiket.
A téma aktualitását tovább növeli az EAT Europe közelgő tanulmánya, amely az élelmiszer-fenntarthatóság kérdéseit elemzi. A jelentést 2025. október 14-én mutatják be az Európai Parlamentben, a Herranz Garcia EP-képviselő által szervezett rendezvényen. A bemutatón részt vesz Várhelyi Oliver, az Európai Unió egészségügyi és állatjóléti biztosa is.
Kapcsolódó cikkeink
NAK: a fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >A kis- és közepes gazdaságokat is súlyosan érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Az Európai Bizottság az uniós költségvetésben brutális, 20-25 százalékos elvonást…
Tovább olvasom >Visszaesett a pulykahús importja
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja csaknem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >Szallas.hu: jelentősen nőtt az augusztus 20-ára és az ünnepet követő napokra szóló foglalások száma
Az augusztus 20-i érkezésre szóló szállásfoglalások száma 58 százalékkal nőtt…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >