Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára folyamatosan kerülnek fel a magyar konyha ihlette fogások – az állandó étlapon pedig egy új desszert is kóstolható, amelyet egy különleges találkozás inspirált: a spanyol sztárséf egy magyar nagymamától tanulta meg a rétesnyújtás mesterségét a város egyik leglátványosabb teraszán.
Kókai Imre Lászlóné, Ica néni egy vidéki iskola konyhájának a vezetője, és gyakran ölt népviseletet, hogy az otthona történetét megismertesse az érdeklődőkkel és bevonja őket abba a gasztronómiai örökségbe, amelyben felnőtt. A vele való találkozás olyan hatással volt a spanyol séfre, hogy a Bibó az új nyári étlapjának az egyik meglepetése is a rétes lett – túrós töltelékkel, amelyhez Dani kandírozott narancsot adott, így egészítve ki az otthona mediterrán aromájával a hungarikumnak számító finomságot. Ebben az apró csavarban elevenedik meg a Bibo konyhájára jellemző kreativitás, ahol az ételek Dani gyermekkorának ízvilágából, utazásainak ízemlékeiből, és a magyar konyha fogásaiból születnek.
Akárcsak az idei Gourmet Fesztiválra készült, hagyományok ihlette kreatív krumplifőzelék (fordított skót tojással) – amely a közönség kedvence lett és most már az étlapon is szerepel –, a rétes is annak a filozófiának a része, amely szerint a legegyszerűbb alapanyagokból, figyelemmel és technikával lehet igazán különleges fogásokat készíteni. Liszt, víz, só, cukor – de a titok Ica néni szerint is az évszázadokon átörökített mozdulatokban rejlik. A pihentetett massza alá nyúlva kézfejjel húzza leheletvékony lepedővé a tésztát Ica néni, aki olyan átszellemültséggel készíti az édességet és olyan lelkesen magyaráz a spanyol séfnek, hogy közös nyelv nélkül is megértik egymást: ez a gasztronómia.
„Az ilyen pillanatok miatt éri meg ebben a szakmában dolgozni – amikor a történeteket nem szavakkal, hanem mozdulatokkal és ízekkel mesélik el. Ica néni mellett állva, látva a szenvedélyt és a precizitást, amellyel a rétest készíti, eszembe jutott, honnan is ered a gasztronómia: otthonról, az emlékekből és a kézről kézre átadott tudásból”
– mondta Dani García.
Dani García már korábban is többször nyilatkozott arról, hogy számára az inspirációt nem a díjak, hanem az autentikus találkozások jelentik. A magyar konyha alapanyagai, a termelőkkel való kapcsolat és az élményszerű főzések új utakra terelik kreativitást – ezt tükrözik a Bibo új fogásai is, mint például a „seafood hortobágyi”, a „homár és tökfőzelék” vagy a „báránybordás töltött paprika”. Legyen szó piacjárásról Mautner Zsófival, vagy rétesnyújtásról Ica nénivel, Dani García mindig új rétegeket keres – és talál – a magyar konyhában.
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >