Vár: a Speiz

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 29. 08:00

A magyar vendéglátás egyik legérdekesebb egyénisége, a valamikori Lou Lou-t is jegyző Rudits Károly semmit nem csinál félgőzzel.A várban működő Apetito étterem átalakításában szabad kezet kapva nemcsak a hely nevét, enteriőrjét és „tartalmát” változtatta meg, de az új koncepciót – amit újító szellemű házi konyhaként fogalmaz meg – minden módon, a legdidaktikusabb eszközöket is felhasználva adja tudtára mindenkinek. Az üzlet szójátéknak is szánt nevét csak a magyar vendégek értik, de a bejárat előtt álló régi tűzhely az arra járó külföldieknek is pontosan jelzi a stílust. A belső világos, családias, oldott légkört ígérő; az étterem nem csak átvitt értelemben lett az apró kincsek gyűjtőhelye.

Az évente háromszor változó étlapon szereplő fogások házias ízeket ígérnek, csak éppen a nagymama főztjénél kissé innovatívabb megközelítésben, és nem utolsósorban megfizethető áron. A főételek ára 2400–3400 forint között mozog, azaz a Budai Vár gasztronómiai szempontból is élményt nyújtó éttermei között ez a hely a legolcsóbb. Az ételeket, a hely szellemének megfelelően, lábosokban, vasserpenyőkben szolgálják fel, ami persze nem zárja ki azt sem, hogy például az így kínált sült mellé 21. századi tányéron hozzák a zöldborsófagylaltot.

A Vár: a Speiz végső enteriőrje őszre alakul ki. A tervek szerint a folyosó formájú helyiség „fogadóterében” 12 személyes asztal várja majd a nagyobb társaságokat, nemkülönben egy delikát borbolt, amelyben fokozatosan megjelennek majd a helyre jellemző, illetve helyben készített olajok, mustárok, befőttek, és az itt főzött és használt lekvárokból is vásárolhat majd bárki kóstolót.

Budapest I., Hess András tér 6.
Tervező/Vendéglátó: Rudits Károly • Konyhafőnök: Feke Zoltán

Kapcsolódó cikkeink