Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre
Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre bel- és külföldön egyaránt – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.
Kis Miklós Zsolt hozzátette: ezeknek az igényeknek a kielégítését szolgálja, hogy február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra.
Jelezte: a pályázati kiírás komplex, mert nemcsak sokan pályázhatnak a keretösszegre, hanem sokféle tevékenységet is támogat a forrás. Így technológiai eszközök, gépek, berendezését, de adott esetben annak az épületnek a létrehozását is, amelyben elhelyezhetők a gépek.
Tájékoztatása szerint maximum 500 millió forintot nyerhet el egy-egy pályázó, de néhány tízmillió forint is elnyerhető. Lehetőség van arra is, hogy a pályázók konzorciumot alakítsanak, így az elnyerhető összeg akár 1,5 milliárd forint is lehet.
Az államtitkár kitért arra, hogy a nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó mikro- és kisvállalkozások szintén hozzájuthatnak a pályázati forrásokhoz, de csak korlátozott mértékben, mert az elsődleges cél az, hogy főként termelői tulajdonú feldolgozási formák valósuljanak meg a pályázatok segítségével. A támogatás mértéke az egész országban 50 százalékos mértékű lesz, kivéve a közép-magyarországi régiót, ahol csak 40 százalékos lehet a támogatás-intenzitás – tette hozzá.
Az államtitkár arra számít, hogy a pályázat hosszabb ideig nyitva lesz, mivel a pályázat elkészítése komplex munkát igényel majd. A pályázatok szakmai megvalósíthatóságát komolyan elemzik majd a bírálók – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >Egyre nő az agráriumban az információs igény
A külső, elsősorban pályázati és területalapú finanszírozás megkerülhetetlen az európai…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok és táplálkozás: A rejtett veszélyek
Az elmúlt években a mikroműanyagok jelenléte és hatásai egyre inkább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >