Vámháború: új kihívások előtt az európai élelmiszeripar
Az Egyesült Államok és az Európai Unió között július végén megkötött vámmegállapodás jelentősen átalakíthatja a globális élelmiszerpiacot. Bár az EU sikerrel megőrizte világszinten is egyedülálló élelmiszer-biztonsági szabványait, az amerikai vámok emelkedése komoly kihívást jelent az európai exportőrök számára – írja Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a VG.hu-n cikkében.
Az EU és az USA közötti élelmiszer-kereskedelem eddig egyértelműen Európának kedvezett: az uniós kivitel két és félszerese volt az amerikai élelmiszerimport értékének. Az európai élelmiszeripar számára Amerika a második legnagyobb exportpartner, amely elsősorban feldolgozott termékeket – bort, párlatokat, tejtermékeket, pékárut és a tenger gyümölcseit – vásárol. Az Egyesült Államok számára ezzel szemben az EU csak az ötödik legjelentősebb piac.
Vámok: újra kulcsszerepben
Az elmúlt években a vámok jelentősége csökkent a nemzetközi kereskedelemben. Az uniós termékekre átlagosan mindössze 2 százalékos vám vonatkozott az USA-ban, míg az amerikai árukra közel 9 százalékos az EU-ban. A mostani megállapodás azonban 15 százalékban maximálja az uniós termékek vámtételeit, bizonyos kategóriákban – például borok és szeszes italok esetében – pedig várhatóan nullaszázalékos vám is bevezetésre kerül. Ugyanakkor az amerikai exportőrök jelentős engedményeket kaptak: nagyobb mennyiségben értékesíthetnek például halászati termékeket, szójaolajat, dióféléket és bioetanolt.
Hazánk szempontjából különösen aggasztó a bioetanol-behozatal mennyiségi lazítása. Ez a magyarországi etanolgyárak versenyképességét gyengítheti, így közvetetten a kukoricatermesztők piaci kilátásait is rontja. Bár az EU megőrizte a nem vám jellegű akadályokat – például a hormonkezelt marhahús vagy a klórral fertőtlenített baromfi behozatalának tilalmát –, a piaci nyomás így is fokozódhat.
Piaci átrendeződés küszöbén
Az amerikai vámháború következménye nem csupán az árak emelkedése, hanem egy globális piaci átrendeződés. Amennyiben Mexikó, Kanada vagy éppen az EU nehezebben tudja elérni az amerikai piacot, ezek az országok új piacokat keresnek – nagy valószínűséggel Európában. Ez fokozhatja a versenyt az európai élelmiszerpiacon, különösen, ha közben az EU a saját termelői támogatásait is csökkenti.
Az amerikai vámháború hatásai így közvetve érhetik el leginkább Európát és Magyarországot: a globális kereskedelmi erőviszonyok átrendeződésén keresztül. Az árverseny fokozódása és az új szereplők megjelenése hosszú távon alapjaiban alakíthatja át az élelmiszeripar működését – mind a kontinensen, mind hazánkban.
Kapcsolódó cikkeink
Termelői összefogással javítható a magyar hagyma piaci pozíciója
Az időjárás is kedvezett idén a hazai hagymatermesztésnek. A jó…
Tovább olvasom >A NAK falugazdászai ingyen elkészítik a gazdaságátadási pályázatokat
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kisüzemi…
Tovább olvasom >Jövő szombaton kezdődik a Nyitott Napok Porta rendezvénysorozata
Jövő szombaton Szatmár és Bereg térségének bemutatkozásával kezdődik a Nyitott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tojáspiac 2025: drágulás és ellentétes trendek a világban
Az idei év harmadik negyedévében az Egyesült Államokban visszaesés figyelhető…
Tovább olvasom >Augusztusban váratlanul éves csúcsra nőtt az euróövezeti gazdasági aktivitás
Augusztusban váratlan javulással több mint egy éve a legnagyobb aktivitást…
Tovább olvasom >Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >