Változó húspiac: több szarvasmarha és sertés, kevesebb baromfi került feldolgozásra 2025 első fél évében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 03. 11:45
🎧 Hallgasd a cikket:

A magyarországi vágóhidakon 2025 első hat hónapjában 50,3 ezer szarvasmarhát vágtak le, ami 26,1 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. Sertésből 2 millió 417 ezer került feldolgozásra, 85 ezerrel több, mint egy évvel korábban (+3,6%). A baromfifélék száma ugyanakkor 4,1 százalékkal, 113,7 millióra csökkent – írja az Agrárszektor.

A levágott szarvasmarhák élősúlya 27,1 ezer, hasított súlya 14,6 ezer tonna volt, ami 33, illetve 38 százalékos növekedést mutatott. A vágások több mint fele tehenet (53%), harmada bikát (32%) érintett. Különösen a bikavágások ugrottak meg: darabszámuk csaknem megduplázódott (+98,6%). Az export ugyanakkor visszaesett: a 19,5 ezer tonnás kivitel 47 százalékkal, az import pedig 75 százalékkal csökkent. A fő exportpiacok Horvátország, Lengyelország és Koszovó voltak.

Sertésből 291,4 ezer tonna élősúly és 234,2 ezer tonna hasított súly került a mérlegre, mindkettő közel 5 százalékkal több, mint egy éve. Az anyakocák vágása 21,5 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az élő sertés külkereskedelmi forgalma jelentősen visszaesett: az export volumene 21, az importé 48 százalékkal csökkent, de a behozatal (19,2 ezer tonna) még mindig meghaladta a kivitelt (13,3 ezer tonna). A sertésállomány 2,85 millió darabra nőtt, ami 3,8 százalékkal több, mint 2024 júniusában.

Baromfiból 349 ezer tonna élősúly és 262 ezer tonna tisztított vágott súly keletkezett. A csirke továbbra is dominál: 101,1 millió darabot vágtak, 5,4 százalékkal többet, mint tavaly. Ezzel szemben a kacsavágások több mint felére (-55,3%), a libavágások közel 15 százalékkal estek vissza. Pulykából 2,6 millió darab került a vágóhidakra (+4,5%). A tyúkfélék hazai állománya 31,2 millió darab volt június 1-jén, ami 3,4 százalékos csökkenést jelentett.

Az Eurostat adatai alapján az európai országok közül (Törökország és az Egyesült Királyság nélkül) Lengyelország áll az élen a csirkevágásban, több mint 490 millió darabbal. A sertésvágások terén Spanyolország vezet, megelőzve Németországot és Franciaországot.

Kapcsolódó cikkeink