Változnak a PET-palackok: több újrahasznosított műanyag kerül beléjük
2026. január 1-jétől életbe lépett az uniós előírás, amely szerint minden PET-palacknak legalább 25 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmaznia. A következő években ez az arány tovább emelkedik: 2030-ra 30, hosszabb távon pedig akár 50 százalék lehet – írja a vg.hu.
A szabályozás célja a friss műanyagok felhasználásának csökkentése, mivel előállításuk jelentős környezeti terheléssel jár. A változás azonban a fogyasztók számára is érzékelhető lesz: az új palackok színe enyhén sárgás vagy sötétebb árnyalatú lehet, átlátszóságuk és csillogásuk pedig eltérhet a korábban megszokottól.
Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy mindez nem minőségi hibát jelent: az új palackok ugyanolyan biztonságosak, higiénikusak és jól használhatók maradnak. A legnagyobb változás tehát esztétikai lesz – a flakonok külseje igazodik a fenntarthatósági célokhoz.
Kapcsolódó cikkeink
„Bambusz-műanyag”: erősebb a hagyományosnál, mégis 50 nap alatt lebomlik – új alapanyag érkezhet a csomagolásba
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új kupakok jönnek a PET-palackokra: könnyebb test, több újrahasznosított műanyag, bioműanyag fedél
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új külsőt kapnak a PET-palackok: januártól kötelező a 25% újrahasznosított tartalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Exportbajnok innovációval a cukorpiaci kanyarban – budapesti iparági kerekasztal az édességgyártók versenyképességéről
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Maklárról a csillagokig: az űrcsoki utazása
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >