Változik a szekszárdi bikavér összetétele
A 2016/17-es borpiaci évtől változik a szekszárdi bikavér összetétele, és bővül a szekszárdi szőlők termőhelyen kívüli feldolgozásának területe is.
A módosítás szerint a szekszárdi bikavérnek az eddigi három helyett legalább négyfajta házasításával kell készülnie, és nagyobb arányban kell kékfrankost tartalmaznia. A hegyközségi tanács által kezdeményezett módosítás szerint a borfajtának a korábbi 35 helyett legalább 45 százalék kékfrankost és változatlanul 5 százalék kadarkát kell tartalmaznia; a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40 százaléknál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthető szőlőfajtát használhatnak a borászok. A prémium bikavérnél az egytizednyi rész csak Syrah lehet. A szekszárdi borvidéken évente 200 ezer palack bikavért állítanak elő, míg Egerben nyolcmillió palack feletti mennyiséget.
Kapcsolódó cikkeink
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá…
Tovább olvasom >Extrém korai szőlőszüret várható idén
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, Varga…
Tovább olvasom >Nem sok jóra számíthatunk idén szőlő fronton
Az idei év ismét aggasztó változékonyságot hozott a szőlőtermelők számára,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 56 millió eurót fektetett be Bulgáriában a Billa idén
110 millió levát (56 millió eurót) fordított bolgár piaci jelenlétének…
Tovább olvasom >Stratégiai partnerségre lépett a SPAR International és a Circana
Stratégiai együttműködést jelentett be a SPAR International a fogyasztói magatartás…
Tovább olvasom >Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >