Változásvezető kategóriában nyerte el a BCSDH Fenntartható Jövőért Díját Semsei Rudolf

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2025. 10. 10. 08:59
🎧 Hallgasd a cikket:

A BCSDH (Business Council for Sustainable Development in Hungary) 2025-ben is átadta a Fenntartható Jövőért Díjakat, amelyekkel azokat a vállalatokat és vezetőiket ismeri el, akik kiemelkedő módon járulnak hozzá a fenntartható és felelős üzleti működés hazai előmozdításához. Az idei év „Változásvezető” díját Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy cégcsoport tulajdonosa, a VakVarjú étteremcsalád és a Budapest Party Service vezetője kapta.

A társadalmi felelősségvállalás a Semsei-cégcsoport életében is kulcsszerepet kap

A szakmai zsűri a díjat olyan vezetőknek ítéli oda, akik példamutatóan és rendszerszinten építik be a fenntarthatóságot a vállalati működésbe, miközben inspirálják és mozgósítják környezetüket is. Semsei Rudolf évek óta következetesen képviseli azt a szemléletet, hogy a vendéglátásban is lehet felelősen, környezettudatosan és társadalmilag érzékenyen működni – sőt, a változás élére is lehet állni.

Vezetése alatt a Budapest Party Service elsőként csatlakozott az Élelmiszerbank melegétel-mentési programjához, amelynek keretében eddig több mint 50 000 adag, rendezvényekről megmaradt étel jutott el rászorulókhoz. A programhoz kapcsolódva Rudolf aktívan részt vett a jogi és logisztikai keretek kidolgozásában is, ezzel iparági szinten nyitva meg az utat más cateringcégek számára. 2024-ben az Élelmiszerbank első hivatalos nagykövetévé választották.

A fenntarthatóság a Semsei Gastronomy teljes működésében meghatározó alapelv. A vállalat rendezvényein és éttermeiben kiemelt cél a pazarlás csökkentése, a műanyaghasználat minimalizálása, az energia- és víztakarékosság, valamint a környezetbarát anyagok előnyben részesítése. A PET-palackmentes italválaszték, a lebomló és betétdíjas elviteles csomagolások, illetve a szelektív hulladékgyűjtés mindennapos gyakorlattá vált.

Rudolf kezdeményezésére jött létre a VarjúGazda Éléskamrája Program is, amelyben a VakVarjú éttermek és a Budapest Party Service helyi, fenntartható gazdálkodást folytató termelőktől szerzik be alapanyagaikat. A több mint harminc kistermelővel együttműködő program nemcsak a minőséget és a frissességet biztosítja, hanem a rövid ellátási láncok révén csökkenti az ökológiai lábnyomot, és stabil, etikus kapcsolatokat épít a vidéki gazdaságokkal.

A társadalmi felelősségvállalás a Semsei-cégcsoport életében is kulcsszerepet kap. A VakVarjú Szeretetszolgálat elnevezésű program rendszeres ételosztásokkal, jótékonysági rendezvényekkel és adománygyűjtésekkel segíti a hátrányos helyzetű közösségeket – gyakran a munkatársak és partnerek bevonásával.

Semsei Rudolf munkájában az átláthatóság és az etikus vezetés is kiemelt érték. Hisz abban, hogy a fenntarthatóság csak akkor lehet valódi, ha minden érintett – a munkatársaktól a beszállítókig – részt vesz a folyamatban, és közösen vállal felelősséget a döntésekért. Mint gyakran hangoztatja: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

A BCSDH elismerése annak a több mint két évtizedes munkának szól, amellyel Semsei Rudolf bizonyította: a vendéglátás nemcsak gasztronómiai, hanem társadalmi küldetés is lehet. Példája azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem mellékprojekt, hanem szemlélet, amely hosszú távon a siker kulcsa – emberileg és üzletileg egyaránt.

 

Kapcsolódó cikkeink