Válsággal számol a húságazat
A feldolgozók az év közepe óta emelkedő felvásárlási árakat nyögik, míg a termelők szerint drága a takarmány, az energia, a munkabér, túl nagy az import aránya.
A gazdasági válság
miatt jövőre csökken a középkategóriás
és a prémium húsipari termékek iránti
kereslet, a fogyasztók főleg az olcsó, saját
márkás, vagy az import árut keresik majd –
vélekedett Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok
Szövetségének elnöke. Holott jószerivel
csak az előbbi termékek biztosítanak némi
hasznot, a kereskedelmi márkák nem. Márpedig –
derül ki a Magyar Agrárkamara és az Agrárgazdasági
Kutató Intézet közös elemzéséből
– a hazai feldolgozók nagyjából 40 százalékban
kereskedelmi márkás termékeket állítanak
elő. Hogy mégis ez a gyakorlat annak egy magyarázata
van: így lehet bekerülni valamelyik áruházláncba,
illetve a cég így tud eladni saját gyártói
márkás terméket is. Nem mellesleg kapacitásaikat
is az így növelt mennyiségű értékesítéssel
képesek lekötni.
Beruházásokra alig van
forrás, önerő hiánya a hitelpiaci válsággal
párosulva szinte lehetetlenné teszi az ágazat
talpra állítását – állapítja
meg a Magyar Agrárkamara és az Agrárgazdasági
Kutató Intézet közös elemzése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Áprilisban enyhén nőtt a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >