Vadpörkölt és borfesztivál Zalaegerszegen
Erdészek, vadászok, lovagrendek felvonulásával, vadászati konferenciával, különleges vadgasztronómiai kínálattal szeptember 2-án kezdődik a háromnapos Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték elnevezésű rendezvény a zalai megyeszékhelyen.
Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az MTI-nek.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben e gondolatok jegyében újult meg az őszi fesztivál, idén pedig tovább bővül, színesedik a programkínálat – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Hozzáfűzte: a fesztivál népszerűségét jelzi, hogy míg tavaly a hagyományteremtő szándékkal rendezett első vadpörköltfőző-versenyen félszáz csapat vett részt, idén már 70 társaság jelentkezett, hogy szívesen állna a bográcsok mellé. A versenyszabály szerint egyébként nemcsak vadpörköltet, hanem bármilyen vadból készült ételt elkészíthetnek a résztvevők
Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: a programok színes kavalkádja, a gasztronómiai bemutatók a városba csalogatják a látogatókat, így a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia meghatározó terepe lehessen.
A rendezvénysorozat szeptember 2-án délelőtt vadászati konferenciával kezdődik el. A témák közt szerepel a vadgasztronómia, a vad- és erdőgazdálkodás. A tanácskozáson – amely nemcsak a szakmának szól – mások mellett előadást tart Hidvégi Béla vadász és Orosz György vadfotós is.
A szabadtéri programok nyitányaként péntek délután erdészek, vadászok, lovagrendek vonulnak fel a zalaegerszegi Kossuth utcán, a menetet a Vadászkamara Kürtegyüttes, fúvózenekar, táncegyüttesek és népzenészek kísérik.
A programok három napon át a belvárosban hat helyszínen zajlanak: a fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati divatbemutatót, vadászkutya-felvonulást tartanak. Szerveznek interaktív játékokat, sportversenyeket, a fesztiválnapok zárásaként pedig könnyűzenei együttesek adnak koncerteket.
A kulturális és gasztronómia fesztiválra a szervezők bor- és bordalversenyt is hirdettek, a zalaegerszegi belvárosi éttermek pedig különleges vadgasztronómiai kínálattal készülnek: a speciális étlapon például aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznómájpástétom, szarvasvadász burger, marinált rókagomba saláta vagy például füstölt szarvassonkával tálalt lila káposzta krémleves is szerepel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >