Vadpörkölt és borfesztivál Zalaegerszegen
Erdészek, vadászok, lovagrendek felvonulásával, vadászati konferenciával, különleges vadgasztronómiai kínálattal szeptember 2-án kezdődik a háromnapos Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték elnevezésű rendezvény a zalai megyeszékhelyen.
Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az MTI-nek.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben e gondolatok jegyében újult meg az őszi fesztivál, idén pedig tovább bővül, színesedik a programkínálat – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Hozzáfűzte: a fesztivál népszerűségét jelzi, hogy míg tavaly a hagyományteremtő szándékkal rendezett első vadpörköltfőző-versenyen félszáz csapat vett részt, idén már 70 társaság jelentkezett, hogy szívesen állna a bográcsok mellé. A versenyszabály szerint egyébként nemcsak vadpörköltet, hanem bármilyen vadból készült ételt elkészíthetnek a résztvevők
Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: a programok színes kavalkádja, a gasztronómiai bemutatók a városba csalogatják a látogatókat, így a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia meghatározó terepe lehessen.
A rendezvénysorozat szeptember 2-án délelőtt vadászati konferenciával kezdődik el. A témák közt szerepel a vadgasztronómia, a vad- és erdőgazdálkodás. A tanácskozáson – amely nemcsak a szakmának szól – mások mellett előadást tart Hidvégi Béla vadász és Orosz György vadfotós is.
A szabadtéri programok nyitányaként péntek délután erdészek, vadászok, lovagrendek vonulnak fel a zalaegerszegi Kossuth utcán, a menetet a Vadászkamara Kürtegyüttes, fúvózenekar, táncegyüttesek és népzenészek kísérik.
A programok három napon át a belvárosban hat helyszínen zajlanak: a fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati divatbemutatót, vadászkutya-felvonulást tartanak. Szerveznek interaktív játékokat, sportversenyeket, a fesztiválnapok zárásaként pedig könnyűzenei együttesek adnak koncerteket.
A kulturális és gasztronómia fesztiválra a szervezők bor- és bordalversenyt is hirdettek, a zalaegerszegi belvárosi éttermek pedig különleges vadgasztronómiai kínálattal készülnek: a speciális étlapon például aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznómájpástétom, szarvasvadász burger, marinált rókagomba saláta vagy például füstölt szarvassonkával tálalt lila káposzta krémleves is szerepel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >8 ütős ötlet a tudatosabb, elfogadóbb és élhetőbb jövőért a Megoldások a holnapért kihívás döntőjében
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Megoldások a holnapért kihívás idei, ötödik évada. Kihirdették…
Tovább olvasom >Fókuszban a fenntarthatóság: indul a Generali EnterPrize pályázata a 15 milliós pályázati díjért
A Generali Csoport idén három kategóriában hirdeti meg a kis- és középvállalkozások…
Tovább olvasom >