Vadonatúj módszerrel épült fel a Magyar Cukor silója
November 19-én ünnepélyesen átadták a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának új cukorsilóját. A hatvanezer tonna cukor tárolására alkalmas hipermodern létesítmény hárommilliárd forintos beruházással készült. A cukorsiló Magyarországon egyedülálló és Közép-Európában is csak ritkaságszámba menő vékonyhéj-technológiával épült.
A Magyar Cukor Zrt. gyárában az elmúlt évtized során folyamatosan növelték a feldolgozási és raktározási kapacitást. Ennek legújabb állomásaként készült el 11 hónap alatt a hatvanezer tonnás, félgömb alakú, futurisztikus kinézetű cukorsiló és annak kiszolgáló létesítményei. A cukorsiló hárommilliárd forintból épült fel, Magyarországon eddig teljesen ismeretlen, úgynevezett vékonyhéj-technológiával, és 60 ezer tonna cukor tárolására alkalmas.
Így működik
A technológia lényege, hogy egy vékony PVC-formát levegővel felfújnak, és 5 millibar túlnyomáson tartanak. Az így keletkezett óriási „léggömbre” belülről ráfújják a 80 milliméter vastag poliuretán hőszigetelő réteget. Ezt követi – szintén belülről – a betonacél-szerelés és a beton felszórása több rétegben, a rétegek között megfelelő szilárdulási időt biztosítva. Ilyen módon a szerkezet állványozás és zsaluzás nélkül készül, a beton megszilárdulásáig a belső, túlnyomásos levegő tartja meg a félgömböt.
A fal vastagsága 300 és 200 milliméter között változik. A siló belső falára élelmiszer tárolására alkalmas műgyanta bevonat került.
A cukorsiló padozatába 650 méter hosszúságú kondicionáló levegőbevezető csatornát építettek be. A siló tetejére került fejházban található a cukorbeadó rendszer, amelybe egy 60 méter hosszúságú szállítószalag juttatja el a cukrot a meglévő cukorsilótól.
A cukorsilóból kivett cukrot a terepszint alatti alagútban elhelyezett szállítószalag viszi az új kiszolgálóépületben elhelyezett serleges elevátorig, amely megfelelő magasságba emeli a cukrot. Innen egy újabb 30 méter hosszú zárt hídban elhelyezett szállítószalag szállítja vissza a meglévő silónál lévő elosztópontig, ahonnan a csomagolóba vagy a gépkocsitöltőbe lehet továbbítani.
A cukorsilóból gravitációsan kifolyni nem képes cukrot egy 1300 milliméter átmérőjű, 28 méter hosszú szállítócsiga üríti ki.
Hosszú távra gondolkoznak
A Magyar Cukor Zrt. ezzel a beruházással együtt az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot fektetett be Kaposvárott. A kaposvári cukorgyárban az elmúlt évtized legfontosabb prioritása a feldolgozási és raktározási kapacitás növelése és a megújuló energiára való áttérés volt. A kapacitásnövelés eredményeképpen a gyár már 2008 óta képes az ország 105 ezer tonnás cukorkvótájának legyártására. 2014-ben további ötmilliárd forintból teljesen új csomagolóüzem, szitaállomás és készáruraktár építését tervezik. Kaposvárott a cukorkvóták 2017. évi eltörlését követően 150-180 ezer tonna répacukrot fognak előállítani magyar cukorrépából, s a fejlesztések eredményeképpen a magyar cukorgyárból bizonyos termékeket a szomszédos országokba is tudnak majd exportálni.
Az ország egyetlen cukorgyárában magyar földön termett cukorrépát dolgoznak fel. A vállalat évente 280 gazdálkodóval szerződik, akik 15-18 ezer hektáron termelik az ipari növényt
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >