V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.
Jövő héten indul az V. Junibor és Gasztroünnep, kóstoljunk együtt a Bazilikánál! Nincs is jobb, mint egy fűszeres levegőjű kora őszi estén ülni a szökőkút szélén, vagy az égősorokkal kivilágított téren egy pohár rozéval/fehérrel/vörössel a kezünkben. Körülöttünk a nyüzsgő város, turisták, borimádók, magyarok és külföldiek, de erre a 4 napra most a magyar borok kötnek össze itt mindenkit.
Koccintsunk a város legszebb sétálókóstolójára, és a borászok új generációjára!
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. „A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ez által egyre jobb és a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borfogyasztókkal való kapcsolattartásra” – mondja Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. A DiVino és a Junibor között kezdettől fogva megvannak a szinergiák: a DiVino borbárokban csak a Juniborászok válogatott borai kaphatók. A DiVino Bazilika Miklós Csabi védnökségével nyílt, ő azt meséli, az első DiVino nyitásakor egyértelmű volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörű feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerű, hogy egy ilyen ügyben úttörők lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítő Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”- mondja.
#ujgeneracio
A Juniborászok között vannak sokadik generációs borászok, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermelésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tettenérhető: a délutáni fogadóórák inkább hasonlítanak közös „bandázásra”, ahol a vendég egy perc alatt beleolvadhat a borászok szakmázásába és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is.
A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi és Szabolcs, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Zsófi és Bence, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi és Bence, Kiss Gábor, Sebestyén Csilla és Csabi, Demeter Endre ,Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Prácser Hajni és Miklós, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dorottya, Kovács Tomi, Gál Peti, Figula Misi, Babiczki László
A JUNIBOR és Gasztroünnep társsszervezője a Divino, ahol csak a Junibor Egyesület tagjainak borai kaphatók, valamint a VINCE Magazin.
FELHÍVÁS FIATAL BORÁSZOK SZÁMÁRA
JUNIBOR – Zöldszüret
Ismersz ígéretes fiatal borászt? Vagy Te magad vagy az? Jelentkezz SZEMÉLYESEN emailben a Fiatal Borászok Egyesületének Zöldszüretére! (ajánlásokat nem, csak személyes jelentkezéseket várunk)
Éljen a magyar borászok új generációja! A Junibor Egyesület a Junibor Borünnep keretében szeptember 29-én (15:00-17:00) bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal (35 év alatti) borászok számára.
Jelentkezz az info@junibor.hu címen a következő adatok megadásával szeptember 20-ig:
– Birtok mérete, pincészet neve, borvidék
– Borászatban betöltött szerep (borász/tulajdonos/főborász/szülő mellett)
– Első saját bor évjárata / Legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutat
– Életkor
A legígéretesebb 20 jelentkező a Junibor Egyesület zártkörű rendezvényén mutatkozhat be szeptember 29-én pénteken a DiVino Bazilikában.
Mutasd meg magad és a boraidat!
#zoldszuret
FELHÍVÁS FIATAL BORÁSZOK SZÁMÁRA
JUNIBOR – Zöldszüret
Ismersz ígéretes fiatal borászt? Vagy Te magad vagy az? Jelentkezz SZEMÉLYESEN emailben a Fiatal Borászok Egyesületének Zöldszüretére! (ajánlásokat nem, csak személyes jelentkezéseket várunk)
Éljen a magyar borászok új generációja! A Junibor Egyesület a Junibor Borünnep keretében szeptember 29-én (15:00-17:00) bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal (35 év alatti) borászok számára.
Jelentkezz az info@junibor.hu címen a következő adatok megadásával szeptember 20-ig:
– Birtok mérete, pincészet neve, borvidék
– Borászatban betöltött szerep (borász/tulajdonos/főborász/szülő mellett)
– Első saját bor évjárata / Legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutat
– Életkor
A legígéretesebb 20 jelentkező a Junibor Egyesület zártkörű rendezvényén mutatkozhat be szeptember 29-én pénteken a DiVino Bazilikában.
Mutasd meg magad és a boraidat!
#mutimiteszel #mutimitiszol
KIÁLLÍTÓK:
– 33 Juniborász saját pulttal
– DiVino Borbár
– Gasztrokiállítók
A gasztronómia a kultúra fontos része, a bor és az étel pedig egymás nélkül csak félkarú óriások lennének. Ma Magyarországon az ételkultúra is szárnyal, egyre kreatívabb ötletek valósulnak meg, s egyre szorosabban összefonódik a borvilággal. A Juniborünnep most a kreatív „ételmestereknek” is lehetőséget kínál a bemutatkozásra.
Kishusom, helyben füstölt lazac, Digó Pizza, The Box Donught, Zing Burger, Reinpold’s Kolbice, Bolka és még sokan mások.
PROGRAMOK:
Minden nap 19:00-21:00 Borász fogadóórák a téren
READY PAY
Az eddig megszokott kuponos rendszer helyett, idén a Vodafone ReadyPay rendszerének köszönhetően egyszerűen fizethetünk majd az ünnep ideje alatt bankkártyánkkal, sőt, akár mobiltelefonunkkal is!
TÁMOGATÓK:
MKB Bank
Vodafone Ready Pay
Opel
NKA
Vince Magazin
NYITVATARTÁS:
Szeptember 28. : 16:00-24:00
Szeptember 29-30., október 1. : 12:00-24:00
Kapcsolódó cikkeink
Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI)…
Tovább olvasom >Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a…
Tovább olvasom >Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SPAR Magyarország is letette a névjegyét Budapest egyik legnagyobb hazai gin fesztiválja mellett
A IV. Gin Market Budapest minden eddiginél több kiállítóval, impozáns…
Tovább olvasom >Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Employer Branding az AI és a GenZ-k korában konferencia: A folytatás
2024. november 27-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre a…
Tovább olvasom >