Útmutató készült a közbeszerzésen induló közétkeztetők támogatására
Átfogó útmutatót készített az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési ágazat szereplőinek a közbeszerzési előírások eredményes teljesítésének támogatása érdekében. Az irányadó dokumentum az új hazai szabályozás megfelelő értelmezését és alkalmazását segíti.

A helyi élelmiszertermékekre kell alapozni a közétkeztetést
A legfontosabb változás, hogy 2022-től a szolgáltatásban legalább 60%-os, 2023-tól pedig legalább 80%-os arányt kell kitenniük a közétkeztetési rövid ellátási láncban, illetőleg helyi előállítóktól beszerzett élelmiszereknek.
A 2020 végén megjelent rendelet* előírja, hogy 2022-től legalább 60%-ban, míg 2023-tól már legalább 80%-ban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében.
A rendelet megjelenése óta folyamatos az egyeztetés a közétkeztetési szektor szereplőivel (közétkeztetőket tömörítő szervezetek, piacszervező szervezetek, termelők) annak érdekében, hogy minél több hazai vállalkozás tudjon élni az új szabályozás nyújtotta, előnyös lehetőségekkel. Ezt a tendenciát erősíti az Agrárminisztérium és a Nébih most elkészült, átfogó útmutatója is, amelynek fő célja, hogy segítse mind a rendelet szerinti ajánlatkérőket, mind pedig az ajánlattevőket a szabályozás megfelelő értelmezésében és alkalmazásában.
A könnyebb eligazodás érdekében az útmutató áttekinti és tisztázza az új jogszabályban nevesített alapfogalmakat, valamint ismerteti a reformtörekvések illeszkedését a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program alapelveihez. Mindenekelőtt azonban a rendeletben előírt arányok és eljárásmódok értelmezéséhez nyújt hasznos, gyakorlatias támpontokat.
Az útmutató letölthető a Nébih közétkeztetési weboldaláról, ahol további fontos, a területet érintő témákról, például a Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban elért eredményekről, a közétkeztetést végző vállalkozásokról, vagy a termelői csoportok, piacszervezők, kistermelők elérhetőségeiről is tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők: https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mélyponton a Sziget: sorozatban második éve veszteséges a fesztiválcég
A Sziget Fesztivált szervező Sziget Kulturális Menedzsment Iroda Zrt. 2024-ben…
Tovább olvasom >Szállodaigazgatói kinevezés
Polyák Norbertet, az MVI alelnökét nevezték ki a májusban nyíló…
Tovább olvasom >Gundel Alumni Közösség
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >