Uniós oltalmat kapott a monori bor
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára – közölte az uniós bizottság.
A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.
A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.
A tájékoztatás szerint az ökológiai környezet – a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően – jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók. Ez a tipikusság elsősorban a íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. A borok a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, minerális jegyeket hordoznak.
Az új védett név ahhoz a több mint 1755 már védett borfajtához csatlakozik, amelyek listája az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában található. Az adatbázis azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, amelyek az Európai Unióban oltalomban részesülnek. Tartalmazza azokat a nem uniós országokból származó borokat jelölő földrajzi jelzéseket és eredetmegjelöléseket is, amelyek az Európai Unió és a nem uniós országok között megkötött kétoldalú borkereskedelmi megállapodások értelmében az Európai Unióban oltalom alatt állnak. Az adatbázis tartalmazza továbbá azokat a hagyományos kifejezéseket is, amelyek az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez és földrajzi jelzésekhez kapcsolódnak.
Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében – az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett – az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >K&H: a szolgáltató szektor lendülete némileg ellensúlyozza az ipar akadozását
“A GKI frissen publikált konjunktúraindexe 2 ponttal csökkent a legutóbbi…
Tovább olvasom >