Uniós oltalmat kapott a monori bor
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára – közölte az uniós bizottság.
A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.
A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.
A tájékoztatás szerint az ökológiai környezet – a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően – jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók. Ez a tipikusság elsősorban a íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. A borok a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, minerális jegyeket hordoznak.
Az új védett név ahhoz a több mint 1755 már védett borfajtához csatlakozik, amelyek listája az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában található. Az adatbázis azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, amelyek az Európai Unióban oltalomban részesülnek. Tartalmazza azokat a nem uniós országokból származó borokat jelölő földrajzi jelzéseket és eredetmegjelöléseket is, amelyek az Európai Unió és a nem uniós országok között megkötött kétoldalú borkereskedelmi megállapodások értelmében az Európai Unióban oltalom alatt állnak. Az adatbázis tartalmazza továbbá azokat a hagyományos kifejezéseket is, amelyek az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez és földrajzi jelzésekhez kapcsolódnak.
Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében – az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett – az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kihívásokat jelent a magyar borászat számára az EPR és a DRS
A magyar borászok számára jelentős kihívást jelent az újonnan bevezetett…
Tovább olvasom >Új korszakba lép a Csányi Pincészet
A Villányi borvidék legnagyobb, évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkező pincészete, a…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában…
Tovább olvasom >További cikkeink
VOSZ Barométer – 2024. II. negyedév: kötelező optimizmus vagy valódi növekedés?
Az inflációs érzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben…
Tovább olvasom >Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >