Ukrán szigorítás a húsimportra

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 17. 00:03

Az ukrán állategészségügyi állami bizottság bejelentette: 2009. július 23-tól Ukrajnába kizárólag olyan vállalatok szállíthatnak hústermékeket, amelyeket előzőleg megvizsgáltak a hivatal ellenőrei.

Az intézkedés célja hivatalosan a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladásának és más  prionfertőzések terjedésének a megelőzése, megjelenésük esetén a  felszámolásuk. Ugyanakkor Petro Verbickij ukrán főállatorvos szerint  ezzel a lépéssel korlátozható a hústermékek fölös mennyiségének ukrajnai behozatala.

Ukrajna az idei év első felében 198 ezer tonna húst és  hústerméket importált, ami közel 66 ezer tonnával haladja meg az  előző év azonos időszakának behozatalát. 2008-ban az országba  összesen 500 ezer tonna külföldi húst szállítottak, de a szaktárca  előrejelzése szerint az idei importmennyiség ettől valószínűleg  100-120 ezer tonnával elmarad majd – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink